Viinatootja pankrot kipub raugema

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Liiwi Heliisi pankrot võib raugeda, sest ettevõttel vara pole ja võlausaldajad ei ole huvitatud pankrotimenetlust ise rahastama.

Ehkki laojääkide sundmüügi abil on viinatootja maksuvõlg vähenenud aasta alguse 2 859 933 eurolt 1 621 897 euroni ehk rohkem kui 1,2 miljoni euro võrra, on Liiwi Heliisi suurim võlausaldaja endiselt maksu- ja tolliamet.

Pressiesindaja Katrina Tuuliku selgitust mööda on maksu- ja tolliamet aga otsustanud Liiwi Heliisi pankrotimenetlust mitte rahastada, sest ei pea nõude rahuldamist tõenäoliseks.

Ajutine pankrotihaldur Mart Sikut tõdes, et arvestatavat vara ettevõttel pole ja varem firmale kuulunud tehase tagasivõitmine pole tõenäoline.

Pankrotiseadus lubab vara tagasivõitmist küll ka siis, kui tehing on tehtud aastaid enne püsiva maksejõuetuse saabumist, ent seda vaid juhul, kui võlgnik ja tehingu teine pool kahjustasid teadlikult võlausaldajate huve. Liiwi Heliis sattus raskustesse aga alles mullu suvel ja ajutisel pankrotihalduril pole ka põhjust arvata, et vabrik müüdi fiktiivselt.

«Tehase müügi eest laekus raha reaalselt Liiwi Heliisi kontole ja tehingu aluseks oli eksperdi hindamisakt,» sõnas Sikut.

Liiwi Heliisi vastu on pankrotiavalduse esitanud nii joogitootja ise kui autofirma LX Motors.

Autofirma omanik ja juhataja Tanel Alliksaar ütles, et tema ettevõte võttis avalduse üsna pea pärast sisseandmist tagasi, sest sai Liiwi Heliisiga võla tasumises rahalisele kokkuleppele ja seni on sellest ka kinni peetud. Milles kokkulepe täpsemalt seisnes, ei soostunud Alliksaar ütlema.

Pankrotiasjaga tegelev kohtunik Silvi Maiste ei saanud eile raugemise suhtes kindlat vastust anda, sest üks võlausaldaja oli palunud menetluse jaoks raha leidmiseks ajapikendust ja polnud veel selge, kas tal see õnnestus.

Paistu vallas Holstre külas tegutsev viinavabrik sattus suurtesse raskustesse eelmise aasta suvel, kui sealt avastati maksumärkideta ja lätikeelsete siltidega viina. Samal ajal kasvasid järsult firma võlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles