Juhtkiri: Viljandimaast võõrastele

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile algas riigikogus Viljandimaa kuu, mille ülesanne on tutvustada maakonda riigikogulastele. Nii väike, kui Eesti ongi, erine­vad meie regioonid päris tublisti ja kindlasti pole näiteks Ida-Virumaa saadikud ülearu hästi kursis Viljandimaa murede ja oludega.


Toompeale sõitnud viljandi­maalased võisid rõõmustada, et seekord oli saalis tunduvalt rohkem rahvast kui novembris, mil end tutvustasid läänevirukad. Mõisaküla laste tantsu käis tunnistamas ja maavanema kõnet kuulamas tervelt 40 inimest, ehkki riigikogu liikmeid oli seltskonnas tunduvalt vähem.

Muidu toreda ettevõtmise juures jäi kahjuks mulje, et Viljandimaa huvitab ainult siinsest valimisringkonnast parlamenti pääsenuid, kes on kohalike muredega niikuinii hästi kursis. Seevastu kaugemate kantide saadikuid avaüritusel peaaegu polnudki. Ometi on maakonna tutvustamine just neile mõeldud.

Ehk võtab sarja järgmistest sündmustest osa rohkem mujalt valitud rahvaesindajaid. Siis oskavad nad edaspidi paremini arvestada ka nende piirkondadega, millega ise iga päev kokku ei  puutu.

Enamik Viljandimaa kuu ettevõtmisi on kultuurilist laadi, kuid detsembri keskel teevad siin ringkäigu fraktsioonide esindajad ja riigikogu esimees. Loodetavasti saadavad erakonnad seekord Viljandimaale just need inimesed, kes maakonna eluga eriti kursis pole.

On mõistetav, et kõik riigikogu liikmed sellistel sõitudel osaleda ei saa. Seetõttu oleks maakonna sisulise tutvustamise juures abiks, kui rahvasaadikutele korraldataks Toompeal kohtumine Viljandimaa ettevõtjate, omavalitsuste esindajate ja teiste võtmeisikutega. Nii saaksid parlamendi liikmed kuulda, mis kohalikel juhtidel südamel pakitseb.

Igal juhul on rõõm märgata, et riigikogu üritab aina sagedamini Tallinnast kaugemale vaadata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles