Raskustesse sattunud Liiwi Heliisi Holstre tehases tegutseb uus firma

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiwi Heliisi tehase kinnistu on 2009. aastast saadik korduvalt omanikku vahetanud. Praegu tegutseb seal rentnik, kes on suure osa endistest viinatootja töötajatest tagasi palganud, ja neljapäeval hoovil sõitnud autogi kandis veel kunagisi Liiwi Heliisi kaubamärke.
Liiwi Heliisi tehase kinnistu on 2009. aastast saadik korduvalt omanikku vahetanud. Praegu tegutseb seal rentnik, kes on suure osa endistest viinatootja töötajatest tagasi palganud, ja neljapäeval hoovil sõitnud autogi kandis veel kunagisi Liiwi Heliisi kaubamärke. Foto: Peeter Kümmel

Raskustesse sattunud Liiwi Heliisile kuulunud Holstre joogitehases on umbes kuu aega tegutsenud osaühing Lootsi Expresso. Uus firma pole kompleksi siiski ära ostnud, vaid rendib seda ettevõttelt, kes on seal juba neljas omanik viimase kahe aasta jooksul.

Lootsi Expresso taga seisab osaühing Aldar Eesti, kes peab Tallinnas, Tartus ja Rakveres Super Alko nime all tegutsevat kaupluseketti.

Mõlema firma omanikeringi kuuluv Riho Maurer rääkis, et ettevõttel on oma kaubamärgid ja tootesarjad olemas praegugi, kuid seni on jooke tellitud allhankijatelt. Holstre vabriku ülesanne peaks tulevikus olema nii Aldar Eesti poode varustada kui ekspordiks toota.

«Tahame hakata tegema nii alkohoolseid kui mittealkohoolseid jooke, kuid kõigepealt peame vaatama, missugused on tehase võimalused,» lausus ta. «Samuti huvitavad meid sealsed suured laopinnad.»

Palgati endised töötajad

Koos Riho Maureriga kuulub Lootsi Expresso juhatusse Enn Kärblane, kes on muu hulgas töötanud  Saku peaõllemeistrina. Kärblase kinnitusel ei tähenda tema kunagine pruulijaamet siiski seda, et Holstres hakataks valmistama õlut, sest see nõuaks väga suuri investeeringuid.

Kärblane tõdes, et kui tootmine Holstres käima läheb ja sisse tooma hakkab, tuleb sinna niikuinii raha süstida, sest kõiki Lootsi Expressole vajalikke seadmeid tehases pole.

Praegu tehakse tsehhis teenustööd osaühingule Apricot, kes tellib sealt aastate eest Liiwi Heliisis välja mõeldud spordijooki Fatburner, kalja ja siirupeid. Vabrikus teenib leiba 24 inimest, kes peaaegu kõik olid seal ametis ka Liiwi Heliisi ajal.

«See on kasulik mõlemat pidi,» kiitis Kärblane. «Ühelt poolt saavad inimesed taas tööd, teiselt poolt leidsime meie hõlpsasti oskustega inimesed.»

Kui omanikud oleksid otsustanud kusagile mujale täiesti uue vabriku ehitada, nagu Kärblase sõnul samuti arutlusel oli, tulnuks enamik palgatavast personalist välja õpetada. Ka investeeringud oleksid olnud märgatavalt suuremad. Et parajasti pakuti rendile tühjalt seisvat joogivabrikut, otsustati aga selle kasuks.

«Nii on ka meie riskid väiksemad, sest oleme siin vaid rentnikud,» märkis Kärblane.

Tehasekinnistu pikk teekond

Viimase kahe aasta jooksul on ligi hektariline Liivi kinnistu ja sellel asuv tehasekompleks korduvalt omanikku vahetanud.

Kinnistusregistri andmetel müüs Liiwi Heliis selle juba 2009. aasta augustis osaühingule Liiwi Kaubandus. Tol ajal oli mõlema firma omanik Aivis Ohtla, kuid mullu juulis müüs ta Liiwi Kaubanduse Meelis Laidole.

Laidole, kes on varem olnud näiteks Soome laevafirma Silja Line Eesti ja Soome tee-ehitusettevõtte Destia Eesti juht, kuulub ka osaühing Apricot, kellele Lootsi Expresso praegu allhanget teeb.

Tänavu 1. juunil müüs Liiwi Kaubandus tehasekinnistu osaühingule Nut, mis praegu on juba likvideerimisel. Nuti omanik Vitali Slavinski on avalikkusele tuntud selle poolest, et mõne aasta eest tuli tema eelmine firma Goldoil turule Suuvee nime kandva vedelikuga, mille koostis oli äravahetamiseni sarnane viina omaga, kuid hind aktsiisi maksmata jätmise tõttu tunduvalt odavam. Suure osa sellest märjukesest müüs Goldoil Aldar Eestile.

Mullu kevadel mõisteti nii Vitali Slavinski kui Goldoil süüdi käitlemiseks mittelubatud alkoholi valmistamises ja villimises.

Hoolimata sellest et Vitali Slavinski oli varem töötanud Liiwi Heliisis, Goldoil valmistas Suuvett Liiwi Kaubanduselt renditud ruumides Liiwi Heliisilt ostetud piiritusest ning jooki villis Liiwi Heliis, kinnitasid nii Slavinski kui Aivis Ohtla eelmise aasta juunis «Sakalas» ilmunud loos, et Suuvee-äri seos Liiwi Heliisiga on otsitud.

«Üle saja ettevõtte, sealhulgas kõik pagaritööstused, ostavad meie käest piiritust. Gold­oil oli üks klient, kes korra ostis meie käest piiritust ja tellis oma kauba villimise,» selgitas Ohtla toona.

Tänavu suvel olid osad juba vahetunud ja Slavinski polnud enam Liiwi Heliisi tehase klient, vaid omanik. Kauaks see siiski nii ei jäänud. 15. juunil, kõigest kaks nädalat pärast seda, kui Liiwi Kaubandus müüs kompleksi osaühingule Nut, läks kinnistu osaühingu Goslar kätte.

Goslari omanik on Sulev Kurik, keda viljandlased teavad ehitusfirma Pärlin ühe juhina.

Kuriku sõnul pakkus talle võimaluse tehas ära osta ja Lootsi Expressole välja rentida Slavinski.

«Minu huvi on renditulu,» lausus ta.

Ostuhinda Kurik avaldama ei nõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles