Tudengibändile on parim tasu aplaus

Kristi Karro
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minu Akvaariumile on akadeemia muusikamaja tuttav koht. Vasakult kitarrist Romet Osipov, trummar Karl-Markus Kohv ja basskitarrist Andres Alaru. Esiplaanil on laulja Anne Arrak.
Minu Akvaariumile on akadeemia muusikamaja tuttav koht. Vasakult kitarrist Romet Osipov, trummar Karl-Markus Kohv ja basskitarrist Andres Alaru. Esiplaanil on laulja Anne Arrak. Foto: Peeter Kümmel

Kevade hakul leidis internetikeskkonnas Facebook aset noortebändide võistlus «Bändid purki». Rahvas valis oma lemmikuks kultuuriakadeemia tudengite bändi M­inu Akvaarium.

Ansamblisse kuuluvad kitarrist Romet Osipov, laulja Anne Arrak, basskitarrist Andres Alaru ja trummar Karl-Markus Kohv.

«Bändid esitasid demod ja see, kes sai kõige rohkem poolthääli, võitis video tegemise,» kirjeldas Alaru. «Meil oli toetushääli 774, teine koht sai umbes nelisada,» teatas Osipov.

Minu Akvaariumi demo edu kirjutas Kohv hoolika reklaamimise arvele. «Istusime terve päeva netis,» ütles Arrak, «ja muudkui promosime.»

«Pean tunnistama, et mul on Facebookis 2000 sõpra — võib-olla see ka natukene luges,» arvas ta poolthäälte rohkusest rääkides.

«Kui tegime internetikampaaniat, oli mõni spämmimise pärast natuke kuri,» meenutas Kohv. «Meil on Facebookis ka ühiseid sõpru ja saatsime teated neile kõigile,» ütles Arrak. Kui keegi sai selle tõttu ürituse kohta mitu meeldetuletust, juhtus see Osipovi kinnitust mööda kogemata.

Igatahes tuli võitjaks Minu Akvaarium ning praegu monteeritakse nende loo «Sügistuuled» videot. «See räägib rutiinist vabanemisest. Lõplikult sellest paraku välja ei saagi,» kirjeldas Alaru video põhiideed. Kui esimeses stseenis on bändi liikmed halli ülikonda kandvad massi sulanduvad inimesed, siis teises stseenis musitseerivad iseendina rannas.

Mitu stsenaariumi

Lõpliku teemani jõuti Anne Arraku jutu järgi pika ja vaidlusterohke protsessi kaudu. «Kui võistluse võitsime, ei olnud veel teada, mida tahame videos näidata,» ütles laulja. «Saime meeskonnaga kokku ja arutasime kaks päeva.»

Süžee variante oli teisigi. Ühes versioonis pidid muusikutel Arraku sõnul olema teisikud: üks on takerdunud rutiini ning teine oskab puhata ja aega maha võtta.

«Meil oli täpselt välja mõeldud, kuidas oma teisikutega kohtume: näiteks Markus pidi mängima pokkerit kasiinos, kus tema diiler on teisik,» kirjeldas Andres Alaru. «Annel oli vist ette nähtud kohata oma teisikut ööklubis.»

Tema ise pidi selles versioonis oma teisikust tsikliga mööda sõitma.

Minu Akvaarium rääkis teisikute ideest innukalt, ehkki lõpuks tõdesid ansambli liikmed, et seda varianti olnuks keeruline teostada. Jõuti välja koguni stsenaariumini, milles üks liige oleks röövitud ning teine oleks olnud tilgutite all.

«Läks väga sürriks,» tunnistas Arrak. «Viimaks tegime konkursi: kõik pakkusid välja mingi idee ja nende seast valisime.»

Videos osalemise kogemus on muusikutest ainult Andres Alarul ja Karl-Markus Kohvil. Nemad imiteerisid saate «Tantsud tähtedega» reklaamklipis muusikainstrumentidel mängimist. Valmis reklaami pole kumbki näinud.

«Ühte asja tuli teha sada korda,» meenutas Alaru võtteid. Oma muusikavideos tegid nad stseene Kohvi arvates läbi kõige rohkem kuus korda ning Alaru ütles, et kaasa tegevad vabatahtlikud olnuksid valmis ka suuremaks arvuks kordusteks.

Anne Arrak ütles, et muusikavideo režissööri Priit Põhjalal oli väga täpne ettekujutus, kuidas kõik olema peab. «Tal olid käte asenditest joonistatud isegi visandid,» tõi Andres Alaru näite. «See oli hea esmakogemus,» tõdes Arrak.

Minu Akvaarium soovis sellise võimaluse eest tänada «Bändid purki» projektijuhti Mari Tarendit, režissööri Priit Põhjalat ning MTÜd Kinoonu. Videoesitlus on Tartus esimesel septembril tarkusepäeval.

Uued liikmed vanas kuues

Minu Akvaarium alustas tegevust 2007. aastal, ent praeguses koosseisus hakkas mängima alles tänavu. Ainuke asutajaliige on Romet Osipov. Kõik bändi endised pillimehed tegelevad tema jutu järgi ikka muusikaga. «Neil on palju tegemist: trummar hakkas tegema arvutimuusikat, kitarrist mängib Pööloy Gläänzis ja street-punk bändis R.p.m,» põhjendas Romet Osipov Minu Akvaariumi koosseisu vahetumist.

«Oli üks hea lugu «My Aquarium»,» vastas Andres Alaru küsimusele, kust tuli bändi nimi. «Nimedega on enamasti nii, et keegi ei tea, millest need alguse said. Mõnikord valitakse üks, aga kellelegi see ei meeldi ning lõpuks saab ansambel tuntuks hoopis teise nime all,» sõnas Osipov. «Romet kirjutas lugusid endises ja teeb seda ka praeguses bändis,» põhjendas Arrak, miks uuele koosseisule uut nime ei valitud.

Minu Akvaariumi praegused liikmed kohtusid Viljandi kultuuriakadeemias, kus Alaru on džässmuusika eriala juba lõpetanud ning teised tudeerivad seda ühel kursusel.

Osipovil ja Arrakul on Minu Akvaarium ainus kindel koosseis, kuid Kohv ja Alaru teevad koos ka bändi Pindorav. Alaru on ühtlasi Helin-Mari Arderi ansamblis ning Gypsy Jazzis.

Samuti tegeleb osa liikmeid muusika õpetamisega: Romet Osipov Kilingi-Nõmme muusikakoolis ning Andres Alaru Tartu 1., Ülenurme ja Räpina muusikakoolis. Karl-Markus Kohv andis enne Viljandisse õppima tulekut Tartu 1. muusikakoolis trummimängu tunde.

Osipov on pärit Pärnust, kõik teised liikmed Tartust. Mida noored plaanivad ette võtta pärast akadeemia lõpetamist, pole veel selge. «Tuleb elada üks päev korraga,» ütles Anne Arrak.

Alarul on akadeemia juba seljataga ning Viljandisse ta jääda ei plaani. Minu Akvaariumi tegevust see aga ei lõpeta. «Eesti on nii väike, et siin ei ole eriti raske ringi liikuda...» alustas Alaru, «...tsikliga,» jätkas Arrak, «mis sõidab 300 kilomeetrit tunnis,» lõpetas Kohv.

Oodata on muusikaalbumit

Bändi praegune koosseis on kümmekond korda üles astunud nii Viljandi- ja Pärnumaal kui Tallinnas. Järgmine esinemine tuleb esimesel septembril Tartus ning siis esitleb Minu Akvaarium ka äsja valminud videot.

Bändis laulab üks saate «Eesti otsib superstaari» finalist. Küsimusele, kas see on teinud kontserdielu kergemaks, liikmed vastata ei osanud. «Enamik pakkumisi tehakse Rometile, teadmatagi, et mina ansamblisse kuulun,» arvas Anne Arrak. «Minu kaudu on siiski ka paar tellimust tulnud,» lisas ta.

Minu Akvaarium on lõpetanud muusika salvestamise, kuid palade töötlemine alles käib. Lood võeti üles Siim Tõnissoni käe all Türi kultuurimajas, sest bändi liikmete jutu järgi on seal hea stuudio. «Kõik muusikud saavad olla eraldi ruumis ja see loob hea heli,» arvas Andres Alaru.

«Alati küsitakse, kas meil on midagi kuulata anda. Seni pole olnud,» nentis Arrak. «Praegu ootame, et meid esinema kutsutaks, aga kui saame plaadi valmis, võime hakata end ise pakkuma,» lootis ta, et tulevikus on tihedamalt esinemisi oodata.

Peale «Bändid purki» projekti Facebookis reklaamimise on Minu Akvaarium algatanud selles sotsiaalvõrgustikus auhinnaralli. Fännide vahel loositakse välja muusikaalbumeid, särke ja kontserdipääsmeid.

«Annan inimestele teada, et plaat on väljas,» selgitas Romet Osipov kampaania mõtet. «Mõni on seda juba kuus aastat oodanud.» Kõik esemed antakse ära tasuta. «Mina olen väljas selle peal, et teha muusikat, ja pean suurimaks tasuks aplausi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles