Riigi tähtsündmust meenutavad Balti velotuur ja kõhutants

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigile erakordselt tähtsa sündmuse meelespidamine on igaühe eraasi, kuid need, kellele on oma maa ja iseseisvus kallid, ei lase seda kindlasti meelest.
Eesti Vabariigile erakordselt tähtsa sündmuse meelespidamine on igaühe eraasi, kuid need, kellele on oma maa ja iseseisvus kallid, ei lase seda kindlasti meelest. Foto: Elmo Riig / Sakala

20 aasta möödumist Eesti taasiseseisvumisest tähistatakse homme kogu riigis suuremate või väiksemate üritustega, kuid Viljandimaal jääb selle ajaloolise päeva meenutamine üsna tagasihoidlikuks.

Maakonnas korraldatavate tähtpäevaürituste hulgas on täna õhtul Viiratsis peetav tasuta rahvapidu, kus laulab ja mõtiskleb Marek Sadam, kes on tuntust kogunud ansambli N-euro solistina. Klaveril saadab teda Tõnu Laikre. Õhtu jätkub plaadimuusikaga ning ees ootab üllatus kõhutantsijalt.

Paistu vald tähistab taasiseseisvumispäeva homme pärastlõunal Holstre-Polli spordi- ja puhkekeskuses. Esinevad Holstre folkloorirühm Ilolatse ja kooli noored muusikud. Haridusseltsi eestvedamisel korraldatakse õhtul Puiatu rahvamaja õues kontsert ja tänuüritus, millel esinevad kohalikud noored ja lapsed, rahvatantsurühmad ja ansambel Olla Daam. Piduliku õhtu lõpuks on kavas tuletantsijate rühma Tartu Balagan etteaste ja lõke.

Südame asi

1991. aasta 20. augustil kell 23.03 võttis parlamendi kohuseid täitev Eesti Vabariigi Ülemnõukogu vastu otsuse, et Eesti ei kuulu enam NSV Liitu ja on iseseisev vabariik. Tol ajal Sakalamaa Rahvarinde juhatuse eestseisuse liikme ametit pidanud Valli Veigel lausus, et paljudes maakondades minnakse sellele olulisele päevale ilusasti vastu.

«See, kuidas taasiseseisvumispäeva tähistatakse, on muidugi igaühe südameasi, kuid minu südame ja mõistuse järgi peaks seda kindlasti tähistama,» rääkis Veigel.

Ta tunnistas, et oli üsna pettunud, kui vähe tähelepanu meie maakonnas sellele tähtpäevale pühendatakse. «Lohutan ennast sellega, et minu jaoks on see püha olemas. Tähistan seda kodus lihtsalt, aga ikkagi tähistan. Panen lipu välja ja kui on mõni sõber käepärast, siis tuletame koos vanu aegu meelde. Meil on, mida meenutada.»

Velotuur meenutab augustisüdmusi

Viljandisse on taasiseseisvumispäeval oodata Leedu pealinnast Vilniusest startinud Baltimaade suurimat, Balti keti velotuuri. Selle võitja selgubki Viljandis. Etapi start ja finiš on Vabaduse platsil, mis on kella 9—20 sportlaste käsutuses.

Viljandi abilinnapea Argo Agasild kinnitas, et tegemist on sündmusega, millega tähistatakse Viljandis taasiseseisvuspäeva. «Seal võtavad sõna nii linnapea kui volikogu esimees,» lubas ta.

20. augustil kavatses Vabaduse platsil kontserdi ja vigurmarssimisega üles astuda Suure-Jaaniga sõprussidemetes olev rahvusvaheline noorte puhkpilliorkester Wersalinka, et aga velotuur sulgeb platsi terveks päevaks, jääb see esinemine ära. Enne Eestisse saabumist Poolas ja Valgevenes rahvast rõõmustanud Wersalinkat näeb homme kell 16 aga Suure-Jaanis.

Laul ühendab

Viljandi linnapea Loit Kivistiku ja maavanema Lembit Kruuse eile tehtud ühispöördumises märgitakse, et on igati sümboolne tähistada iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva tänavuse Euroopa kultuuripealinna sündmuste kavva kuuluva kontsertpidustusega «Vabaduse laul» Tallinnas.

«Just Tallinna lauluväljak ja suur vabaõhukontsert on väga sobilik kooslus toonaste sündmuste meenutamiseks ja eesti rahva ühtsuse kinnitamiseks,» seisab pöördumises. «Usutavasti saavad sellest kontsertpidustusest laupäeva, 20. augusti õhtul osa ka paljud Viljandi linna ja maakonna inimesed — kas siis kohapeal Tallinna lauluväljakul või raadio või televiisori vahendusel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles