Minister: Teatri tulevik sõltub inimestest

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Langi sõnul tuleb Ugala praegune maja nii või teisiti rekonstrueerida.
Kultuuriminister Rein Langi sõnul tuleb Ugala praegune maja nii või teisiti rekonstrueerida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriminister Rein Lang kommenteerib Ugala ja kultuuriakadeemia juhtidega aset leidnud kohtumisel sündinud plaani koondada akadeemia etenduskunstide osakond ja teater 2015. aastaks ühtse juhtimise alla.

Rein Lang, mis tahes liitumiste puhul tekib küsimus, kes keda juhtima hakkab. Laias laastus: kas etenduskunstide osakond oleks piltlikult üldistades Ugala stuudio või pigem oleks Ugala akadeemia praktikabaas?

Arvan, et ei käivitu täielikult kumbki stsenaarium. Sellest koostööst võiks saada midagi enamat — ülikooli ja professionaalse teatri sümbioos.

Kuidas jaotuks sellise töökorralduse puhul rahastamine haridus- ja kultuuriministeeriumi eelarve vahel?

Seda on küll veel vara kommenteerida. Saatan ongi teatavasti peidus detailides.

Rahvasaadik ja endine teatrimees Jaak Allik on «Sakalale» antud intervjuus öelnud, et olukorras, kus Eestis on näitlejate ületootmine, on teatriõppe dubleerimine Tallinnas ja Viljandis mõttetu. Tema väitel jääb Ugalas õppejõudude baas nõrgaks ja ühendamisest ei võida ei kool ega teater. Kuidas seda kommenteerite?

Ma ei saa siinkohal Jaaguga nõustuda. Teatri- ja muusikaakadeemia tegeleb juba pikka aega klassikalise teatrikoolitusega, samal ajal kui Viljandi püüab kohanduda muutuva maailmaga. Mõlemal on oma koht.

Allik teeb möönduse, et iseasi oleks suurele meistrile, näiteks Kalju Komissarovile luua oma kooli pidamise võimalus. Kas sellisel koolil oleks perspektiivi? Teisisõnu: kas riik vajab niisugust kooli?

Ma ei läheks nii isikukeskseks.

Kui ulatuslikult Ugalat kultuuriministeeriumi nägemust mööda rekonstrueeritaks?

Ugala praegune maja tuleb rekonstrueerida nii või teisiti. Koostöös haridusministeeriumiga oleks see kindlasti mõistlikum.

Kust selleks raha leitakse?

Ega’s raha maailmast otsa ole saanud!

Kas kultuuriministeeriumis on teie ametiajal olnud kõne all Ugala muutumine poolkutseliseks teatriks nagu Võru või Kuressaare linnateater?

Ei ole. Aga teatri tulevik sõltub pikas plaanis ikka Viljandi inimestest.

Olete olnud kultuuriminister aprillist alates. Küllap on teil välja kujunenud oma arvamus ministeeriumi hallatavate asutuste olukorrast. Kuidas olete olnud rahul Ugala juhtide tööga viimastel aastatel?

Lihtne on kritiseerida, katsuge parem teha.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles