Balti tuur toob ratturid Vilniusest Viljandisse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu pealinnast Vilniusest startiva Baltimaade suurima velotuuri võitja selgub laupäeva õhtul Viljandis.
Leedu pealinnast Vilniusest startiva Baltimaade suurima velotuuri võitja selgub laupäeva õhtul Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Leedu pealinnast Vilniusest startiva Baltimaade suurima velotuuri võitja selgub laupäeva õhtul Viljandis, pärast seda, kui ligi sada ratturit on sõitnud läbi suure osa Mulgimaast.


Täna Vilniuses kolme kilomeetri pikkuse proloogiga alanud tuuril osaleb 18 meeskonda, kellest igaüks võib välja panna kuus ratturit. Ehkki esialgse kava kohaselt pidi Viljandis olema tuuri eelviimane etapp ning lõppvaatus olema pühapäeval Tallinnas, lõppesid tuuri korraldajate ja Tallinna linnavalitsuse läbirääkimised tulemusteta ning see tõi esimest korda kavas oleva Baltic Chain Touri (Balti Keti Velotuur ― toimetus) finiši Viljandisse.

«Eesti esineb selle aasta tuuri korraldamisel häbematult tagasihoidlikult,» nentis Baltic Chain Touri Eesti peakorraldaja Allar Tõnissar. «Eks mul tule selle eest ka endale tuhka pähe raputada.» Kui Leedus ja Lätis sõidetakse pealinnas, siis Eestis selles osas kokkuleppele ei jõutud.

Et Baltimaades oli seni ainus jalgratturite mitmepäevasõit Saaremaa velotuur, mis on mõeldud eeskätt tugevalt treenivatele harrastusratturitele ja noortele, tekkis kolme riigi rattajuhtidel juba aastaid tagasi mõte jõud ühendada ning teha üks ühine tuur.

Baltic Chain Touri korraldamist veavad Leedu rattaspordijuhid, kes tahavad jäädvustada mälestust Balti ketist, ning seetõttu on see igal aastal just augusti teisel poolel.

Kui tänavu saavad võistlusel osaleda nõrgema tasemega profiklubid ja riikide koondised ning mitmepäevasõidul pole rahvusvahelise jalgratturide liidu UCI kategooriat, siis järgmisteks aastateks on korraldajatel ambitsioonikad plaanid. «Tahame viia selle võistluse Pro Touri sarja,» selgitas Tõnissar. «See tähendaks, et siia tuleks ainult maailma tipp.»

Kui viljandlased on viimaste aastate jooksul saanud kaasa elada Eesti meistrite selgitamisele ning näha Saaremaa velotuuri sõite, siis sel laupäeval Viljandimaal peetav etapp on oma tasemelt korraldajate meelest neist üle. «Stardis ei ole küll Rein Taaramäed ega Tanel Kangertit, kuid võistlejate üldine tase on kõrge,» ütles Tõnissar.

Enam kui saja alustaja hulgas on kõlavaimate nimedega ratturid eestlane Jaan Kirsipuu ja leedulane Raimondas Rumšas. Mõlemad mehed on aastate eest teinud suuri tegusid Tour de France’il. Kirsipuu on kandnud seal liidrisärki ja võitnud etappe, Rumšas lõpetas 2002. aasta Prantsumaa tuuri kolmanda kohaga. Pärast seda kadus aga kirju sportlasteega Rumšas dopinguafääride tõttu tippspordist.

Eesti tugevamatest ratturitest on stardis veel tänavune grupisõidu meister Mart Ojavee, samuti Allan Oras, Erki Pütsep ja Caspar Austa. Nad kõik sõidavad tugevate välisklubide rivistuses. Eestist lähevad tuurile kolm klubi.

Viljandi rattureid sel võistlusel ei kohta. Ainsana on varusõitjana üles antud Mikk Vaaks.

«Osalejaid on nii lähedalt kui kaugelt,» kinnitas Tõnissar. «Stardis on rattureid üle maailma.»

Tuur koosneb tänavu proloogist ja neljast etapist. Viljandis on kavas 154 kilomeetri pikkune sõit, mis algab kell 14, viib ratturid esmalt Karksi-Nuia ja Abja-Paluojale ning lõpeb kolme linnas sõidetava ringiga. Nende jooksul tuleb ratturitel kolm korda sõita üles Kõrgemäest ja Huntaugul asuvast rollerimäe tõusust. Etapi start ja finiš on Vabaduse platsil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles