Eesti võõrustab homme Tiibeti vaimset liidrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama on elanud üle poole sajandi paguluses, sest taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole Hiina võimudele vastuvõetav.
Dalai-laama on elanud üle poole sajandi paguluses, sest taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole Hiina võimudele vastuvõetav. Foto: Internet

Kuigi peaminister Andrus Ansip Eestisse visiidile tuleva Tiibeti vaimse liidri dalai-laama Tenzin Gyatsoga ametlikult kokku saada ei kavatse, täidab homme kõrge külalisega kohtuv kaitseminister Mart Laar sel ajal peaministri kohuseid.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Andres Herkeli sõnul osaleb Mart Laar täna keskpäeval Toompea lossis Kalevipoja saalis lõunasöögil, mille toetusrühm dalai-laama auks korraldab. Mart Laaril oli dalai-laamaga riigikogu ruumides kohtumine ka kümme aastat tagasi, kui ta oli peaminister.

Peaminister Andrus Ansip ütles juba veebruaris, et Eesti on kogu aeg järginud Hiina poliitikat ja nii nagu kõigi teiste riikide peaministrid, hoidub ka tema ametlikest kohtumistest dalai-laamaga.

Küll soovib tähtsat külalist oma silmaga näha osa teisi poliitikuid. Dalai-laama käib riigikogus, kus saab kokku riigikogu Tiibeti toetusrühmaga. Kohale on lubanud tulla kõik selle liikmed: Andres Herkel, Kalvi Kõva, Annely Akkermann, Raivo Järvi, Tõnis Lukas ja Juku-Kalle Raid, teatas riigikogu pressitalitus.

Lisaks on avaldanud soovi sellel kohtumisel osaleda riigikogu liikmed Urve Palo, Marianne Mikko, Lauri Luik, Margus Hanson, Margus Tsahkna ja Aivar Sõerd.

Keskpäevasele lõunale on lubanud tulla ka varasemates riigikogu koosseisudes Tiibetit toetanud poliitikud, kelle hulgas on ministreid ja Euroopa Parlamendi liikmeid.

Kell 13 algab riigikogu konverentsikeskuses kõige ulatuslikum kohtumine, kus osalevad ka delegatsioonid Lätist ja Leedust. Esialgsetel andmetel tuleb Lätist üheksa ja Leedust viis poliitikut nii rahvusparlamentidest kui Euroopa Parlamendist.

Pärast kohtumisi suundub Tema Pühadus Vabaduse platsile, kus peab kell 14 avaliku kõne.

Juulis 76aastaseks saanud dalai-laama loobus tänavu 10. märtsil Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist, ent jätkab vaimse juhi ja tiibetlaste eestkõnelejana. Dalai-laama Tenzin Gyatso käis Eestis ka 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, sest taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole Hiina võimudele vastuvõetav. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. aastal valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles