Muusikud mängivad rahvusvahelises orkestris

, Suure-Jaani valla avalike suhete spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suure-Jaani noored muusikud osalevad ka tänavu rahvusvahelise noorte puhkpilliorkestri Wersalinka töös.

9. augustil Poolas Lomžas alanud Wersalinka laager lõpeb täna ning noored on seal selgeks õppinud peaaegu tunni jagu muusikat. Mõnele palale lisanduvad mažorettide etteasted ning kogu orkestri koosseis õpib selgeks ühe kujundmarssimise.

Mažoretid on tütarlapsed, kes tantsivad puhkpillimuusika saatel. Kahesaja aasta eest Prantsusmaalt alguse saanud ala on Eestis vähe tuntud, kuid paljudes Euroopa riikides on puhkpilliorkestrite juures mažorettide rühmad. Need koonduvad põhiliselt kahte rahvusvahelisse ühendusse ning peavad isegi Euroopa meistrivõistlusi. Eriti populaarsed on mažoretid Poolas, Tšehhis ja Slovakkias.

Võistlusklassid on soolo, duett, trio, väike rühm ehk 4—7 inimest ning rühm ehk 8—25 inimest. Peale selle tehakse etteasteid mitmesuguste vahenditega, näiteks kepikeste ja tutikestega.

Igast osalevast riigist pääseb Euroopa meistrivõistlustele maksimaalselt kolm rühma. Võistlusreegleid täiustatakse pisut igal aastal ning need hõlmavad ka tütarlaste riietust ja soengut.

Etteasted kujutavad endast koreograafilist tantsu puhkpilliorkestri saatel. Mažoretid marsivad orkestri ees ning kõige ees on peamažorett, kes teeb ka sooloetteasteid. Wersalinka laagri mažoretid on pärit kolmest Poola orkestrist.

Õpitud kavaga esineb Wersalinka mitmel pool Lomžas, sealhulgas Poola armee päeval, ning seejärel sõidab ta Valgevenesse Korelitšesse ning sealt Eestisse. Eestis antakse kontserte reedest pühapäevani Pärnus, Toris, Sindis, Suure-Jaanis ja Tartus. Kontserdid on tasuta.

Tartus osaleb orkester rahvusvahelisel puhkpillifestivalil «Mürtsub pill». Suure-Jaanis algab kontsert 20. augustil kell 16.

Wersalinka dirigendid on Rein Vendla ja Waldemar Borusiewicz, peakoreograaf on Maria Gierasimiuk. Rahvusvaheline noorte puhkpilliorkester Wersalinka toob noored kokku kuuendat aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles