Tõrva vallutavad tuli ja trumm

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul kell seitse algab Valgamaal Tõrva gümnaasiumi pargis kontsertetendus «Tõrva loits». Tulijaid ootavad võimas tulemäng, tants, laul ja trummipõrin.

«Tõrva loitsu» korraldatakse neljandat aastat, seekord astuvad peaesinejatena üles Ott Lepland ja Ines ning lubatud on üllatuskülalist. Samuti esinevad Liivimaa meestantsijad ning Viljandi Drumlabi trummarid.

Viljandist pärit trummarid ei mängi tavalistel pillidel, vaid kohapeal valmistatud löökriistadel. Kontserdiks valmib 15 trummi, suuremate läbimõõt on 3 ja sügavus 1,28 meetrit.

Trumme hakati ehitama juba eile varahommikul Tõrva gümnaasiumi pargis. Need valmistatakse plasttorudest ja trumminahka asendab PVC kate.

Ürituse tarbeks on ansambel valmis kirjutanud trummioratooriumi, mida kantakse ette üksainus kord.

«See on kollaaž, mis on ühtseks seotud kogu loitsu kavaga,» kirjeldab trummiansambli eestvedaja Reigo Ahven. Tema sõnul on see kontsert Drumlabile ainulaadne. Ahven kiitis Tõrva linnavalitsust, kes on festivali korraldamise oma südameasjaks võtnud, ning nimetas seda kõige kontseptuaalsemaks ürituseks pärast laulu- ja tantsupidu.

Paralleele võib tõmmata veelgi: tänavuse tantsupeo kunstiline juht Märt Agu on Tõrva festivalil samas ametis.

«Siin on maalähedast robustsust, muinasjuttu, ilu ja armastust,» loetles Agu seda, mis teda Tõrvas paelub.

Tõrva linnavolikogu esimehe Kalle Visteri sõnul on loitsu mõte olnud uus hingamine. «Eks meil kõigil ole vahel raske ja keeruline. Meie esivanemad peletasid loitsuga eemale pahad vaimud ja kurjad keeled. Tuli on olnud samuti puhastav,» selgitas Vister festivali sünnilugu.

85. aastapäeva tähistav Tõrva kuulub üle-eestilisse kultuurilinnade võrgustikku ning tänane festival on üks võrgustiku tähtsündmusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles