Advokaat jäi lõplikult süüdi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alp
Toomas Alp Foto: Peeter Langovits/Postimees

Riigikohus otsustas eile taas, et ei võta menetlusse kriminaalkuriteos süüdi mõistetud vandeadvokaadi Toomas Albi kaitsja kassatsioonkaebust, mistõttu on Albi süüdimõistmine jõustunud.

Esimest korda üritas Albi kaitsja süüdimõistvat otsust riigikohtus vaidlustada juuni keskel, kuid toona otsustas kõrgem kohus kassatsioonkaebuse tagastada.

Riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Eveli Kuklane selgitas toona «Sakalale», et kaebus tagastatakse, kui sellel on mingi vormiline puudus, näiteks kautsjon maksmata või mõni allkiri puudu. Tavaliselt antakse kaebajale esmalt võimalus viga parandada ja tagastamisotsus tehakse alles pärast seda, kui määratud tähtaeg on möödas.

BNSi teatel esitas kaitsja seepeale riigikohtule uue kassatsioonkaebuse koos edasikaebe tähtaja ennistamise taotlusega, kuid ka see ei saanud eile menetlusluba.

Pärnu maakohus mõistis jaanuaris Albile valekaebuse esitamisele ja valeütluste andmisele kihutamise eest üheksa kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga.

Süüdistuse kohaselt õhutas advokaat koos oma toonase kaitsealuse Vahe Manukjani venna Vladimir Manukjaniga 2006. aasta suvel Viljandis alaealist noormeest esitama valekaebust, nagu oleks politseinik teda ülekuulamisel löönud.

Prokuratuuri hinnangul oli selle eesmärk panna kahtluse alla Vahe Manukjani süüstavad ütlused, mida noormees ülekuulamisel oli andnud. Lisaks kallutasid advokaat ja Vladimir Manukjan tunnistajat Ennu andma sama kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus valeütlusi, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine.

Advokaat heidetakse advokatuurist välja alles pärast seda, kui on jõustunud tahtlikult toime pandud kuriteos süüdimõistev otsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles