Kuhjaverest saab külateatrite pealinn

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külavanem Romeo Mukk (keskel) ärgitab kõiki teatrisõpru Kuhjaverre tulema, sest kahe päeva jooksul jagub avastamisrõõmu ja lusti.
Külavanem Romeo Mukk (keskel) ärgitab kõiki teatrisõpru Kuhjaverre tulema, sest kahe päeva jooksul jagub avastamisrõõmu ja lusti. Foto: Egon Valdaru

Otsustajaid, kes Kuhjavere nelja aasta eest Eesti aasta külaks valisid, olid ilmselt mõjutanud sealsed vuntsitud talud ning külavanem Romeo Muki säravad silmad, kuid pearolli mängisid valikus siiski külateatrite päevad.

20. ja 21. augustil tuleb Kuhjaverre 16 truppi Viljandi, Ida-Viru, Pärnu, Võru, Jõgeva ja Tartu maakonnast. Nagu ütles Romeo Mukk, astutakse sel aastal püünele külamaja terrassil.

Esimene päev

Laupäeval kell 12.30 alustab festivali Pärnumaa Jõesuu külateater lavastusega «Rahaauk». Siis saavad esinemisjärje Paide huviteater näidendiga «Poolel teel puu otsa», Tääksi põhikooli neljanda klassi näitering, kes etendab loo «Vaeslaps ja talutütar», Võrumaalt tulnud Sulbi külateater etendusega «Farmis on ainult naised» ja Lasva talunike näitering, kes mängib «Bussi».

Ida-Virumaalt asub külamaja terrassile Avinurme suveteater naljamänguga

«Armukarussell». Sürgavere näitering toob publiku ette «Klamani emanda kosilased» ja Suure-Jaani Tegeltkah «Ühe kirja». Päeva lõpetab Seasaare näitemängu selts Viljandist lavastusega «Päike südames».

Romeo Muki arvates võib Aivar Trallmanni eestvõttel tegutsev Seasaare näitemängu selts olla päeva üks põnevamaid esinejaid. Samuti uskus ta, et Avinurme suveteater Malle Pärna juhatusel esineb oma tuntud headuses ning näha saab pööraselt naljakat näitetükki.

Teine päev

Teist päeva alustab kell 10 Jõgevamaa Assikvere külateater «Kroonu onuga». Järje võtab üle Ida-Virumaa Sonda rahvamaja näitetrupp lavastusega «Maria ja Henno pulmad». Rõngu Väike(n)õelad esitavad humoorika külaloo «Miks Jaak joob?» ning Võhma näitering Rassijad toob püünele Jüri Tuuliku monoloogid «Kosjakontoris», «Ülemuse hommik» ja «Võimendus».

Pilistvere Põrpijad etendavad «Rikka õelusel ei ole piire». Rõngu valla Tilga küla näitering Maimu ja Matilda toob lavale näidendi «Rott restoranis» ning Tänassilma Pupu-Jukud esitavad «Viimase võimaluse».

Õhtu lõpetab kell 18 algav tänukontsert, kus esinevad flamenkotantsijad Keilast ning karaktertantsurühm Õunake Rõngust.

Teatripäevade projektijuht Urve Mukk ütles, et mõlemal päeval selgitatakse rahvahääletusel publiku lemmikud ehk parim etendus ning mees- ja naisnäitleja.

Avatud on koogitelk, kuhu on kooke küpsetanud Kuhjavere naised ja esinevate teatritruppide liikmed. Korraldatakse loterii ja oksjon.

180 näitlejat

Mullu osales Urve Muki sõnutsi festivalil kahe päeva peale 500 inimest. Tänavu tõotab see arv veelgi kasvada, sest ainuüksi näitlejaid tuleb 180.

«Esimest korda osaleb ainult neli truppi. Kõik, kes varem on käinud, kipuvad siia tagasi,» rõõmustas Urve Mukk.

Külavanem Romeo Mukk nentis, et uue festivali korraldamine algab kohe, kui eelmine on lõppenud.

«Tuleb vaadata, keda kuhu majutada, ning teeme selgeks, millised rekvisiidid nad ise kaasa võtavad,» rääkis Romeo Mukk. «Samuti jälgime, et ükski näidend ei ületaks tundi — vahel tuleb esinejatel seetõttu oma kava kärpida.»

Teatripäevade korraldamiseks saadi kohaliku omaalgatuse programmist, Suure-Jaani vallavalitsuselt ja kultuurkapitalist üle 2300 euro toetust. Selle summa sisse mahub ka juuni algul külateatrite juhtidele antud kahepäevane ekspertkoolitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles