Viljandis tuleb silmahaiguste ennetamiseks infopäev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Eelkõige eakaid ohustavat silmahaigust tutvustav ja tasuta silmakontrolli pakkuv infobuss saabub taas Eestisse ning ootab Viljandimaa elanikke 21. augustil Viljandi turu parklas.


Üritust korraldava rahvusvahelise silmaravimite tootja Bausch & Lomb Eesti esindaja Liis Kalviku sõnul on üle 50aastaste inimeste pimedaks jäämise põhjus lääneriikides valdavalt silmahaigus nimega AMD ehk kollatähni kärbumine.

«Ainuüksi Eestis puudutab see osadel juhtudel pärilik haigus ligi 115 000 elanikku,» andis ta teada. Kalviku kinnitust mööda jagatakse augustikuul inimestele lisateavet haiguse ennetamise võimaluste kohta paljudes Eesti linnades.

Maakul ehk kollatähn on võrkkestal asuv tikupeasuurune ümar ala. See on silmas kõige olulisem tsentraalse nägemisteravuse ja värvide tuvastamise punkt, mille ealise degeneratsiooni (meditsiinikeeles tuntud kui AMD, age-related macular degeneration) tunnuseks on järkjärguline detailse nägemise nõrgenemine või täielik kadumine.

Rahvusvaheline teavituskampaania «Vaata tulevikku, kaitse oma silmi!» toob juba teist korda Eestisse kuuepäevase avalike sündmuste sarja, millega tutvustatakse inimestele kollatähni kärbumise riskifaktoreid ja haiguse ennetamise meetmeid. Kõigil on võimalik testida oma silmade maakuli seisundit ning kuulata teemaga seotud sõnavõtte. Infobussis saab silmaarst võrkkesta kaamera abil teha uuringuid, määramaks AMD riskirühma kuuluvaid inimesi. Eelkõige oodatakse testima üle 50 aasta vanuseid kuulajaid.

Kolm aastat tagasi Eestis esimest korda aset leidnud infopäevad osutusid rahvarohketeks ning osalejate tagasiside oli väga positiivne. Eriti väärtuslikuks peeti tasuta silmade kontrolli ja silmaarsti nõustamist AMD haiguse ennetamiseks. Kontrolli läbinud osalejate hulgas diagnoositi igal neljandal pimedaks jäämist põhjustav silmahaigus.

Teavituskampaaniale on oodatud kõik kollatähni kärbumisest ja selle ennetamisest huvitatud inimesed. Infopäevast osavõtt on tasuta ning Viljandis leiab see aset 21. augustil kella 10—18 turu parklas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles