Rüüstamine levis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märatsejad on pimeduse varjus kauplusi rüüstanud.
Märatsejad on pimeduse varjus kauplusi rüüstanud. Foto: Reuters

Suurbritannia pealinnast Londonist alguse saanud rahvarahutused ja rüüstamislaine levisid ööl vastu eilset teistesse linnadesse.

Eilseks oli teateid märatsemisest Birminghamis, Liverpoolis, Nottinghamis ja Bristolis.

Kurjategijad rüüstasid pimeduses poode ning süütasid sõidukeid ja hooneid, samuti ründasid politseinikke. Eile hommikuks oli viga saanud poolsada politseinikku, vahistatud märatsejaid saab kokku lugeda juba sadades. Eile suri aga Londoni haiglas noor mees, kes leiti rahutuste käigus haavatuna esmaspäeva õhtul autost.

Eilseks kolmandat ööpäeva järjest väldanud märatsemine sai alguse Põhja-Londonist Tottenhami linnaosast, kus elab palju töötuid eri rahvusest inimesi.

Protestiaktsiooni ajendas see, et politsei laskis 4. augustil maha 29aastase Londoni elaniku Mark Duggani, vahejuhtumis sai haavata ka üks korrakaitsja. Politsei väitel tulistas Duggan esimesena.

Edasi levis vägivald esmalt teistesse Londoni linnajagudesse, muu hulgas südalinna Oxford Circuse turismi- ja kaubanduskvartalisse, ning siis juba teistesse riigi piirkondadesse.

Briti peaminister David Cameron teatas eile, et kutsub rahutuste tõttu parlamendi neljapäeval suvevaheajalt tagasi. «Inimestel ei tohi olla kahtlust, et teeme tänavatel korra taastamiseks kõik vajaliku,» lausus ta.

Cameron lubas, et õhtuks on Londoni tänavatele toodud tavapärase 6000 asemel 16 000 politseinikku.

Scotland Yardi aseülem Steven Kavanagh ütles eile hommikul, et paljudes pealinna linnaosades avanenud vaatepilt oli šokeeriv ja kohutav. Tema hinnangul on politsei ressursid pingule tõmmatud viisil, mida nad pole kunagi varem kogenud.

Küsimusele, kas mingis olukorras on kavas ka sõjaväelt abi paluda, vastas Kavanagh, et kõiki võimalusi kaalutakse.

Siseminister Theresa May nimetas sündmusi lihtlabaseks vägivallatsemiseks ja rüüstamiseks. Telekanali CNN reportaažis kirjeldasid hirmunud linnaelanikud rüüstamist ja märatsemist, millel pole politsei vägivalla ega ühiskonnaprobleemidega mingisugust seost ja mille on korraldanud kurjategijad. Noortejõugud on muu hulgas rünnanud telekanalite võttegruppe.

Eestlaste vahejuhtum

Eesti välisministeeriumist öeldi, et seoses Londoni rahutustega vajas üks Eestist pärit reisiseltskond politsei abi.
• Inimestega on ministeeriumi kinnitusel kõik korras ja kohalik politsei hankis neile vajaliku abi. Ministeerium ei soovinud täpsustada, millise vahejuhtumiga tegemist oli.
Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles