Kiri: Viljandil tuleb oma võimalused ära kasutada

, viljandlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teen Viljandi linnavalitsusele ettepaneku rajada linna läbivatele ojadele veega mängimise keskused.

Soome teaduskeskuse Heureka välisekspositsioon pakub sellist võimalust: on lüüsid, sillad ja tammid. Vett saab sulgeda ja ümber juhtida, paisutada ja tekitada lühiajalist tulvavett.

Ka kevadel avatud Tartu teaduskeskuses Ahhaa on eraldi veega möllamise osakond. Seal saab ise vett pumbata, veevoolu takistada ja suunata — teha veega niisuguseid katseid, nagu fantaasia lubab.

Mõlema koha puudus on, et tegeluseks vajaminevat vett pumbatakse. Soomes on selleks ringluspump, mis loob mulje ojast, Tartus on veekogused väiksemad, kuid ikka peab kas käsi- või väikese ringluspumbaga vett lisama.

Viljandis on kaks oja: Valuoja ja Kösti oja. Mõlemas on vee hulk nii suur, et ka põuasel ajal jagub seda solberdamiseks.

Veega tegelemiseks on maailmas loodud palju mängukeskusi. Osa on tubased, kuid palju on avalikes parkides. Seega näiteid leidub.

Millisele ojale, kuhu täpsemalt ja kui mitu, selguks edaspidises arutelus. Heureka ja Ahhaa kogemuste põhjal väidan, et seesugune tegelus pakub põnevust nii väikestele kui suurtele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles