Dalai-laama sai poliitilise pärija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harvardi ülikoolis töötav 43aastane Lobsang Sangay vannutati eile Tiibeti eksiilvalitsuse juhiks, millega ta vahetas Tiibeti poliitilise liidri kohal välja dalai-laama.

Inimõiguste ekspert Sangay andis ametivande dalai-laama eesistumisel peetud tseremoonial Tsuglagkhangi templis Dharamshalas, India mägilinnakeses, kus eksiilvalitsus asub.

Tegemist on ajaloolise muudatusega Tiibeti poliitikas, milles on domineerinud religioossed juhid. Uus peaminister, kes ei ole kunagi Tiibetis käinud, võtab üle kohustused, millest dalai-laama mais loobus.

Siiski säilitab 76aastane munk oma positsiooni vaimse liidrina, nagu ka rolli oluliste poliitiliste otsuste langetamisel.

Erinevalt dalai-laamast on Sangay väljaspool maapaos elavate tiibetlaste kogukonda vähe tuntud.

Ta on avalikult avaldanud toetust dalai-laama poliitikale, mis näeb ette taotleda Tiibetile suuremat autonoomiat Hiina võimu all, kuid tema vanus ja kunagine kuulumine iseseisvusmeelsesse Tiibeti Noortekongressi on tekitanud spekulatsioone, et tegelikult hakkab ta ajama radikaalsemat joont.

Sangay on sündinud ja kasvanud India teekasvatuspiirkonnas Darjeelingi ümbruses. Enne magistri- ja doktorikraadi kaitsmist Harvardi õiguskoolis õppis ta Delhi ülikoolis.
Varem sel aastal AFP-le antud usutluses tunnistas Sangay dalai-laama asendamatust, kuid lisas, et Tiibeti kogukond soovib näha liidrirollis uut põlvkonda.

Sangay valiti peaministriks aprillis, kui ta kogus 55 protsenti 49 000 valimas käinud eksiiltiibetlase häälest ning edestas kindlalt oma kaht konkurenti.

Dalai-laama otsus võimust loobuda peegeldab muret, kuidas jätkata võitlust tiibetlaste õiguste eest. Ta on olnud selles juhtfiguur sestsaadik, kui 1959. aastal kodumaalt Indiasse põgenes.

Lahendust nähakse valitud juhis, raskusi on oodata ka siis. Eksiilvalitsust ei tunnusta ükski välisriik, Hiina ei soovi sellega mingit tegemist teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles