Kabila kool saab mälestuskivi

, põllumajandusloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabila koolipere 1912. aastal
Kabila koolipere 1912. aastal Foto: Erakogu

20. augustil avatakse Vastemõisas endise Kabila kooli asukohal selle kooli mälestuskivi.

Avamisüritusele on kella 12ks oodatud kõik huvilised, eelkõige aga Kabila koolis õppinute järeltulijad ning Kildu ja Sürgavere kooli kasvandikud ja töötajad.

Praegu Alli nime kandvale kinnistule Kabila kooli mälestuskivi paigaldamise algatas Sürgavere põllumajandusühistu esimees Aarne Ots.

Kivi valmimiseks tegid 206.95 euro ulatuses annetusi 23 Kildu kooli vilistlast. Annetajate hulgas oli Kabila koolis õppinute järglasi, Kildu kooli vilistlasi ning Kabila, Kobruvere ja teiste külade suguvõsade esindajaid. Kivi valmimist toetas rahaga Alli kinnistu omanik Olavi Udam.

Kivile paigaldati plaat järgmise tekstiga: «XVIII sajandil asutatud Kabila kool töötas algkoolina aastani 1923. Aastatel 1902—1909 asus Kabila koolimajas Vastemõisa 2klassiline ministeeriumikool.»

XVIII sajandil loodud Kabila vallakool oli Vastemõisa vanim kool. Haridusasutus tegutses 1923. aasta kevadeni, mil see ühendati Kildu kooliga.

Piirkonna lapsed jätkasid õpinguid Kildu ja Sürgavere koolis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles