Varalahkunud malelootus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raud
Ilmar Raud Foto: arhiiv

Ilmar Raud sündis 30. aprillil 1913 Viljandis. 1920. aastate lõpul ja 1930. aastate algul peeti teda üheks Eesti andekamaks maletajaks. Ta võitis Eesti meistrivõistlused 1934. aastal ning aastavahetusel 1938/1939.

Maleajakirjanik Margus Sööt on kirjutanud, et Ilmar Raud kuulus Eesti esindusse neljal male­olümpial: 1935. aastal Varssavis, 1936. aastal Münchenis, 1937. aastal Stockholmis ja 1939. aastal Buenos Aireses. Argentina olümpialt pärineb ka Eesti seni kõrgeim võistkondlik saavutus. Meeskond, kuhu kuulusid Paul Keres, Ilmar Raud, Paul Schmidt, Gunnar Friedemann ja Johannes Türn (varus) pälvis seal kolmanda koha.

Euroopas alanud Teise maailmasõja tõttu oli eestlaste kojusõit Argentinast raskendatud. Ainsa Eesti meeskonna liikmena pidas Ilmar Raud kindlamaks esialgu sinna jääda.

Järgmisel aastal osales ta Argentinas rahvusvahelisel turniiril ja sai neljanda koha. Varsti aga saabus Eestisse kurb sõnum: meie noor andekas maletaja oli haigestunud ning 1941. aasta 13. juunil 28aastaselt surnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles