Õisulaste külmapiin vältas kaks päeva

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õisu elanik Tõnu Timmas (paremal) rõõmustas oma maja ees eile päeval elektri tagasituleku üle. Ugo Adelberg, kes elab teises majas, pääses külmast tänu ahiküttele.
Õisu elanik Tõnu Timmas (paremal) rõõmustas oma maja ees eile päeval elektri tagasituleku üle. Ugo Adelberg, kes elab teises majas, pääses külmast tänu ahiküttele. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pühapäevast saadik elektri, kütte ja kraaniveeta läbi ajama pidanud Õisu kortermajade elanikud said eile päeval lõpuks voolu ning toasooja tagasi.


Õisu elanik Tõnu Timmas ütles, et ligi kahe päevaga langes köögis temperatuur seitsme kraadini ning elutoas õnnestus viieteistkümne küünla paistel sooja kergitada  12 pügalani. Tavaliselt on tal kütteperioodi ajal toas sooja 20 kraadi ringis.



«Kui nüüd magama läksin, panin pikad püksid jalga ja sviitri peale,» lausus ta. «Siis võtsime naisega teineteist kaissu ja veel mitu tekki peale.»


Kohalike salaallikas



Eile päeval kella poole kahe paiku majast väljuma asutanud Timmas rääkis, et vool tuli tagasi umbes pool tundi varem ning ta pole jõudnud veel kontrollida, kuidas kodumasinad elektrikatkestuse üle on elanud.



Ekstreemsevõitu olukorra pärast polnud ta millegi ega kellegi peale pahane. «Ikka võib juhtuda,» lausus ta.



Teine õisulane Ugo Adelberg ütles, et tema kodus on ahiküte, nii et külma ta ei kannatanud, kuid pimedal ajal pidi küünlavalgusega hakkama saama ning kraanist ei tulnud vett, sest pumbajaam elektrita ei tööta.



«Õisus on aga allikas, kus selliste hädade puhul on alati vett toomas käidud,» lausus ta. «Käisin nüüd minagi.»



Ta lisas, et kuna lasteaed oli suletud, viis ta pojalapse Tuhalaande vanaema juurde.



Õisu katlamaja kütmise eest vastutav osaühingu SV Energia juhatuse liige Ain Tõnts ütles, et katlamaja oli vooluta pühapäeval kella neljast teisipäeval kella kaheni päeval.



«Kui vool tuleb tagasi, hakkab katlamaja automaatselt tööle,» kõneles ta. «Siis läheb aga veidi aega, enne kui vesi soojeneb ja kodudesse jõuab. Kindlasti ei kulu selleks päeva, see on tundide küsimus.»



Halliste vallavanem Andres Rõigas ütles, et õnneks polnud väljas väga külm ning inimesed suutsid need kaks päeva vastu pidada.



«Aga ikkagi on selline olukord paras hullumaja,» nentis ta. «Vallal on tegevuskava veel halvemaks juhuks. Siis on plaanis evakueerida inimesed puuküttega rahvamajadesse, mida on kolm. Iseasi, kas inimesed minna tahavad.»



Vallavanem lisas, et Õisu on ka varem elektrita ja kütteta jäänud, näiteks mõne aasta taguse jaanuaritormi ajal.



«Seekord pidi kütteta läbi ajama ligi 130 inimest, aga elektrikatkestus puudutas suuremat osa valla 1700 elanikust,» täpsustas ta.



Vallavanema sõnul oli külm ka teistes Viljandimaa asulates, kus küte sõltub elektrist, kuid täpsemaid andmeid tal parajasti tuua ei olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles