Malevlased paistsid silma usinusega

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile riisus maagümnaasiumi VII—IX klassi õpilaste malevarühm Lastepargis lehti. Tegu oli vahetuse lõpuspurdiga.
Eile riisus maagümnaasiumi VII—IX klassi õpilaste malevarühm Lastepargis lehti. Tegu oli vahetuse lõpuspurdiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolm Viljandi malevarühma tõmbavad täna kahenädalasele tööle parkides, kalmistutel ja staadionil rahulolevalt joone alla, tööandjad kiidavad neid ülivõrdes.

Viljandi haridus- ja kultuuriameti spetsialist Katrin Mändmaa on malevasuvega rahul.

«Sel aastal on sattunud sellised lapsed, kes tahavad tööd teha,» kinnitas ta ja lisas, et alati pole see nii olnud.

Innukuse näiteks tõi ta Viljandi spordikeskuse kureerimisel tegutseva Jakobsoni kooli rühma. «Esimesel päeval üllatasid nad tööandjat sellega, et said oma ülesannetega ülikiiresti hakkama ning neile tuli ruttu lisategevust leida,» sõnas ta.

Küsimusele, kas kesklinnas tegutsevad koristusrühmad pärimusmuusika festivali järel kõvasti vatti said, vastas Mändmaa, et see töö ei erinenud väga palju harjumuspärasest. «Üldiselt meeldib lastele vabas õhus rohkem töötada kui ruumides,» nentis ta.

Ülivõrdes

Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriamet hoidis end rühmade tegevusega kursis, pidades noori juhendavate õpetajate ja ettevõtjatega sidet üle päeva.

Osaühingu Kesklinna Pargid haljastusarhitekt Ursula Mikkor teeb malevlastega koostööd esimest aastat. «Super asjalikud,» kõlas tema hinnang.

Eile olid nimetatud rühma maagümnasistidest õpilased ametis Lastepargis. Juba mitmendat aastat linnamalevas käinud Hedri Kubo ja Ivo Vellbaum pidasid tänavusi töid tavapärasteks. Eelmise rahvarohke nädalavahetuse järel oli nende sõnul veidi raskem kui muidu.

«Tegelikult olin ma õpilasi ette valmistanud hullemaks, aga üllatusin ka ise, kui korras kõik pärast festivali oli,» rääkis Viljandi maagümnaasiumi õpetaja Ester Sims.

Koos õpilastega käis ta läbi Trepimäe, pargid, lauluväljaku ja vallikraavid. «Ei tea, kas korraldajad ja vabatahtlikud olid palju vaeva näinud või olid inimesed ise prahi korralikult prügikasti visanud — linn oli üle ootuste puhas,» jätkas õpetaja.

Annika Rösler oli malevas teist aastat. Tema jutu järgi oli eelmise suvega võrreldes muutunud vaid tööandja, muu aga oli jäänud üldjoontes samaks.

Hedri Kubo ja Ivo Vellbaum vastasid küsimusele, kas malevasuve lõpul rühmaga ka pisike pidu peetakse või lähtuvad nad mõttest «Palk kätte ja laiali», et eelistavad teist varianti.

Ester Simsi sõnul hakkavad õpilased kahe nädala järel väsima. «Kuumade kurnavate ilmadega alustasime tööpäeva kell kaheksa, et võita juurde jahedamat aega,» selgitas ta ning lisas, et suvel, kui eakaaslased kaua magada saavad, on see lapsele ikkagi vara.

Samuti oli mõni õpilane kurtnud riisumisest valusate randmete üle. «Suurt virisemist ja viilimist pole küll olnud,» nentis õpetaja. Ka tema hinnangul olid noored tublid.

Osaühing Floreas Viljandi, kelle käsutuses oli Paalalinna gümnaasiumi rühm, jäi koostööga igati rahule. «Tänavu on juhtunud malevlaste etteotsa head õpetajad ning sellest sõltub tegelikult kogu rühma töövaim ja organiseeritus,» kiitis osaühingu juht Margus Lon­don.

Viimane vahetus

Esmaspäeval alustab tööd malevlaste viimane vahetus. Nagu teised rühmad, on nemadki ametis kaks nädalat. «Ega kauem saakski, sest tervisekaitsenõuded näevad ette, et lapsed peavad saama end kooliaastaks välja puhata,» selgitas Katrin Mändmaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles