Kasahstan ei taha jõgesid ümber pöörata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstan lükkas tagasi Moskva endise linnapea Juri Lužkovi idee panna Siberi jõed tagurpidi voolama.

Kasahstani hüdrogeoloogia ja geoökoloogia instituudi direktori asetäitja akadeemik Pjotr Plehhanov rääkis Interfaxile, et erikomisjon oli peaminister Karim Masimovi korraldusel uurinud võimalust jõed ümber suunata.

«Pärast pikki uuringuid kandsime peaministrile ette, et Siberi jõgesid ümber pöörata ja vett Venemaalt Kasahstani juhtida pole otstarbekas. See küsimus on päevakorralt maas,» seletas akadeemik.

Plehhanov meenutas, et idee suunata jõed ümber oli olnud päevakorral juba nõukogude ajal.

Moskva endine linnapea Lužkov oli mitu korda pakkunud välja idee suunata Siberi jõed ümber, et parandada Kesk-Aasia riikide ja mitme Vene regiooni veevarustust.

Viimati tuli Lužkov sellise mõttega lagedale 2009. aasta jaanuaris. Moskva tollase meeri arvestuste järgi oleks Venemaa saanud pärast projekti edukat realiseerimist müüa Türkmenistanile, Usbekistanile ja Kasahstanile aastas 15—20 kuupkilomeetrit vett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles