Erna retk tegi otsa lahti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale eestlaste osalevad tänavusel võistlusel kuue välisriigi sõjaväelased.
Peale eestlaste osalevad tänavusel võistlusel kuue välisriigi sõjaväelased. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Sõjalis-sportlik võistlus, 18. Erna retk avati eile hommikul tavapärase rivistusega Tallinnas Jüriöö pargis.

Eelmisel õhtul olid retke korraldajad ja võistkondade esindajad mälestanud Kautla memoriaali juures 1941. aasta sõjasuvel Punaarmee mõrvatud sõjapõgenikke ja kohalikku rahvast.

Riigikogu kaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kirjeldas eilsel rivistusel võistlust kui kolme katsumusi täis päeva ja ööd, mille jooksul võistkonnad peavad läbima kolmes maakonnas üle saja kilomeetri. Ta rõõmustas osalejate rivi pikkuse ja välisvõistkondade rohkuse üle.

Kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Riho Terras märkis, et Erna retke nimetatakse sageli pikimaks ja raskeimaks militaarspordivõistluseks.

Ta autasustas medaliga Erna seltsi presidenti kapten Meelis Rätsepat, kes on osalenud kõikide Erna võistluste korraldamisel. Terrase sõnul tuntakse Rätsepat tema panuse ja pühendumuse tõttu militaarspordiringkondades kui Mister Ernat.

Terras tõstis esile, et 2007. aasta Erna retke võitnud Eesti reservohvitseride kogu meeskond lõpetas esimesena ka 2009. aasta Swiss Raid Commando võistlusel. Eestlased olid toona Šveitsis üle 44 aasta esimesed võõramaalastest võitjad.

Brigaadikindral lisas, et Erna retke idee on kaista oma riiki ja rahvast, ning soovis osalejaid teele saates neile sõduriõnne.

Pärast pidulikku avamisüritust alustasid 30 võistkonda mereväe laevadelt Admiral Cowan ja Ristna ning piirivalvelaevalt Kõu dessanti Salmistu rannale.

Peale eestlaste osalevad sõjalis-sportlikus mängus tänavu Belgia, Šveitsi, Leedu, Gruusia, Taani ja Soome sõjaväelased. Kaitseliidu, Erna seltsi ja kaitseväe korraldatud retkest võtab nagu alati kõige rohkem osa Kaitseliidu võistkondi. Võistlejate seas on ka viis naist.

Tänavu leiab retk aset Harjumaa, Lääne-Virumaa ja Järvamaa territooriumil. Erna seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul on maastik sel aastal eriti vaheldusrohke: võistlejad läbivad kõnnumaid ja metsi, soid ja rabasid, veetakistusi ning ammendatud karjääre.

Võistlustrass on linnulennult umbes 85 kilomeetri pikkune, aga vastutegevust ja maastiku eripära arvestades läbivad paremad võistkonnad umbes 120 kilomeetrit, kehvemad veelgi enam. Retkelised on rajal kolm ööd, millest vähemalt kaks kulub luureülesande täitmisele.

Tänavuse Erna retke ülem on Kaitseliidu pealik kolonelleitnant Raivo Lumiste. Staabiülem on kolonelleitnant Jaak Kallak Rootsist, võistluste peakohtunik aga leitnant Aki Kupiainen Soomest. Kohtunikud on nagu ikka Põhjala sinibarettide liidu liikmete seast.

Võistlused lõpetatakse laupäeval Läsna baaslaagris. Kohal on ka kaitseminister Mart Laar.

AJALUGU

Erna selts on korraldanud Erna retke 1994. aastast peale.

• Rahvusvahelise militaarvõistlusega mälestatakse 1941. aasta sõjasuve sündmusi, mil eesti vabatahtlikest koosnenud Soome sõjaväe kaugluurerühm paisati Punaarmee okupeeritud Eestisse osalema NKVD väeosade ja hävituspataljonide vastases võitluses.

• Tänu luurerühma tegevusele õnnestus umbes kahel tuhandel Kautla metsadesse peitunud põgenikul pääseda kindlast surmast. Erna retk oli esimene organiseeritud relvastatud vastupanu Eesti okupeerinud vallutajatele.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles