Kuhjavere küla loob sakslastega sidemeid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastuvõtt Viljandi maavalitsuses pani Saksamaalt tulnud külaliste silmad särama.
Vastuvõtt Viljandi maavalitsuses pani Saksamaalt tulnud külaliste silmad särama. Foto: Elmo Riig

2007. aastal Eestis aasta külaks valitud Kuhjavere kutsus külla samal aastal Saksamaal samasuguse tiitli pälvinud Minden-Lübbecke maakonna Häverni küla esindajad.

Nagu ütles Kuhjavere külavanem Romeo Mukk, on Hävern 120 elanikuga üks maakonna väiksemaid külasid.

Seda kanti oma silmaga vaatamas käinud Romeo Mukk märkas seal mitut vahvat asja. «Vabatahtlik ehitas seal üle jõe sõitmiseks päikesepatareidel töötava praami, millega jalgsi või jalgrattaga liikuvad inimesed saavad üle sõita,» rääkis ta.

Saksamaal nähtust meenutas Romeo Mukk veel seda, et üks ettevõtja on seal asunud tootma lemmikloomadele mõeldud heina, mis on väikepakendis.

Kuigi Hävern on suhteliselt väike, käib seal väga vilgas tegevus: asutatud on 11 huviseltsi, kes teevad omavahel koostööd. «Seal on igasugust tegevust, alates pingiklubist ja jahimeestest, lõpetades sigarisuitsetajate klubiga,» kirjeldas Mukk.

Romeo Muki sõnutsi on Häverniga sõprussidemete loomine Kuhjaverele suur rõõm ja au. Saksamaa Minden-Lübbecke maakond on Viljandimaaga sõbrustanud juba peaaegu 20 aastat ning aastaid on ühe sealse kooliga hoidnud sidet ka Raudna põhikool.

Neljapäevast pühapäevani Eestis viibinud külalised käisid vastuvõtul Suure-Jaani vallavalitsuses ning Viljandi maavalitsuses ning külastasid Lõhaveres asuvat hooldekodu. Sakslastele näidati ka pärimusmuusika festivali, tehti rabamatk Hüpassaare laudteel ning tutvustati neile Eesti aasta küla tiitlile pretendeerivat Pilistveret. «Unustatud mõisate» tuuri päeval käidi Olustvere ja Lahmuse mõisas.

Sakslased jõudsid veel Metskülla Nõrga talu lillepäevale ning pikem tiir tehti Lõuna-Viljandimaal, Tartus ja Põltsamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles