Laager õpetab välismaalasi elama elektrita talus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laager leiab enamjaolt aset Abja-Paluoja lähedal Paudi talus, kus pole elektrit ega teisi tavapäraseid mugavusi. Muu hulgas peavad välismaalased harjuma välikemmerguga (pildil).
Laager leiab enamjaolt aset Abja-Paluoja lähedal Paudi talus, kus pole elektrit ega teisi tavapäraseid mugavusi. Muu hulgas peavad välismaalased harjuma välikemmerguga (pildil). Foto: Elmo Riig

Abja-Paluoja ja Haabersti noored korraldavad augusti algul Viljandimaal rahvusvahelise laagri, kus viie riigi esindajad arutlevad sallivuse üle ja proovivad hakkama saada elektrita.

Noortevahetuse laager leiab aset 5.—13. augustini Abja-Paluojal ja selle ümbruses. Projekti korraldab noortegrupp, mis on endale nimeks võtnud A.B.L.E. See on lühend ingliskeelsetest sõnadest active, balance, learner ja energetic — aktiivne, tasakaalukas, õppija ja energiline.

Projektijuht Ruta Kukk on Haabersti linnaosa vaba aja keskuse avatud noortekeskuse noorsootöö metoodik. Tema jutu järgi oli Haabersti noortel tekkinud soov võtta ette midagi tavapärasest mahukamat ning nad otsustasid korraldada noortevahetuse.

Pealinlased kutsusid punti Abja noortekeskuse inimesed ja nondel oli välja pakkuda laagriks sobiv koht — Paudi talu.

Üritus toob Viljandimaale partnermaadest Rumeeniast, Ungarist, Leedust ja Bulgaariast igaühest neli osavõtjat ja juhendaja. Eesti noori osaleb ettevõtmises seitse: kolm Abja-Paluojalt ja neli Haaberstist.

Laagrilised on 14—25aastased. Projekti toetavad Euroopa Komisjon ja programm «Euroopa noored».

Ruta Kuke sõnul plaanivad korraldajad rahvusvahelise seltskonnaga käsitleda selliseid teemasid nagu sallivus ja keskkond. Iga riigi esindajad on ette valmistanud töötoa.

Noortevahetuse Viljandimaa korraldaja, mittetulundusühingu Ojapera Külaselts esindaja Tuuli Jõesaar rääkis, et pärast saabumist majutatakse külalised Abja gümnaasiumi õpilaskodusse. Juba järgmisel päeval siirduvad nad sealt Paudi tallu, mis asub Abja-Paluojalt viie kilomeetri kaugusel.

«Paudit võib nimetada Ojapera külaseltsi õppetaluks, kus peame üritusi ja õppepäevi,» seletas Tuuli Jõesaar. Seal pole tavapäraseid linnakorteri mugavusi — koguni elektrit mitte. Laagrilised veedavad neli päeva kasinates tingimustes.

«Meil on plaan ehitada ö­öbimiseks metsa varjualused ja korraldada ellujäämiskoolitus. Seda tulevad läbi viima mittetulundusühingu Estlander õpetajad,» lisas Jõesaar.

Paudil korraldatakse ka pärandkultuuri päev. Noored saavad siis õppida korvi ja paela punumist, lamba pügamist ja mätaskatuse tegemist. Ühtlasi on plaanis teha Halliste jõel kanuuretk.

Ruta Kukk rääkis, et sallivust käsitletakse muu hulgas foorumteatri töötubade kaudu. Neis arutavad osavõtjad teemasid, mida peavad oluliseks, ja analüüsivad ümbritseva kogukonna lugusid.

Foorumteatri etendus antakse rahvusvahelisel noortepäeval, 12. augustil kell 15 Abja noortekeskuse ees oleval laval. Seda võivad vaatama minna kõik huvilised, kusjuures publik saab ka aktiivselt kaasa rääkida.

Foorumteatri ülesastumise järel autasustab Abja noortekeskus piirkonna kõige tublimat ja aktiivsemat noort.

Ruta Kukk avaldas lootust, et tulevikus saavad noortevahetuses osalejad kokku laagris, mille korraldab mõni partnerriik. Mõned tänavusedki osavõtjad on juba varem ühistel üritustel kohtunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles