Kohalikud külaliste peale ei kaeba

Karl-Eduard Salumäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnajuhid ütlevad, et avalikku korda puudutavate küsimustega pöördutakse nende poole suurürituste ajal vähe, kuid Minikohviku omanikul on sel ajal prügi ja lõhkumistega muret.
Linnajuhid ütlevad, et avalikku korda puudutavate küsimustega pöördutakse nende poole suurürituste ajal vähe, kuid Minikohviku omanikul on sel ajal prügi ja lõhkumistega muret. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suurte üritustega kaasas käiv prahikogus ja huligaanitsemine teevad osale viljandlastele peavalu, kuid linnavalitsusele nad selle üle kurtma ei kipu.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialisti Kaidi Brauni sõnul pole eelmistel aastatel ja tänavuste ürituste ajal linnaruumi puudutavate kaebuste hulk suurenenud. Valdava osa prügistamistest ja huligaanitsemistest fikseerivad tema jutu järgi linnavalitsuse töötajad.

Leidub siiski ka neid, keda mõte suure rahvaüritusega kaasnevast ohkama paneb. Tallinna tänaval Minikohvikut pidav Valentina Ovtšinnikova peab suurürituste ajal toime tulema nii suure prahikoguse kui sagedaste lõhkumistega. Hommikud algavad Ovtšinnikovale sel ajal näiteks ümber lükatud välipinkide püsti tõstmisega. Kohviku ukse kõrval seisva lillepoti paneb ta ööseks rüüstajate eest varjule.

Möödunud nädalavahetusel sai kannatada toitlustusasutuse esist piirav elupuuhekk. Samal ajal käis lossimägedes «Rock Ramp», kuid juhtunu seos selle festivaliga pole teada.

«Ei tea, kas neist saab veel asja või mitte,» arutles kohviku perenaine räsitud elupuuistikuid silmitsedes.

Ovtšinnikova hinnangul jääb suurürituste ajal vajaka prügikonteineritest, politseivalvest ja välitualettidest. Suure melu ajaks sulgeb ta oma kohviku tualettruumi võõrastele.

«Mul on küll piinlik inimesele öelda, et tualetti ei saa kasutada, aga see ei peaks niisugusele valule lihtsalt vastu,» selgitas ta ja lisas, et juba mitu aastat on samamoodi talitanud spordikool.

Ovtšinnikova seisukohta jagas kohviku läheduses elav eakas naine. Ta teadis muu hulgas rääkida, et kõige suurem auk tekkis elupuuhekki ööl vastu pühapäeva, kui üks mees käsikähmluse ajal sinna sisse visati.

«Suurte ürituste ajal on siin hullumaja,» lausus naine. Prahi pärast on ta oma sõnul ka linnavalitsuse poole pöördunud ning teinud ettepaneku pärimusmuusika festivali ajaks kohviku kõrvale konteiner tuua, kuid sellest keelduti.

«Öeldi, et iga viie meetri tagant ei saa prügikasti panna,» lausus ta.

Seda, et Minikohviku kõrvale konteinerit ei tooda, kinnitas ka Kaidi Braun, kuid lisas, et üsna söögikoha lähedusse mahuteid siiski paigaldatakse.

Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus ütles, et kuigi Jaani kiriku ümbrus jääb pärimusmuusika festivali ja veel mitme suurüritusega kaasneva sagimise keskele, ei ole prügistamisega seni märkimisväärset muret olnud.

«Minu hinnangul on folgi ajal olnud prügikoristus üsna operatiivne,» lausus Tiitus. Tema sõnul on aga hädaks olnud see, et pastoraadi aed on justkui avalik käimla. «Kui kaks inimest aia ääres pissil käivad, pole hullu, aga kui kahe päevaga koguneb kehakergendajaid kakssada, haiseb seal veel nädal aega hiljemgi,» rääkis ta.

Tänavu on festivali korraldajad lubanud Tiituse sõnul sinna välitualetid paigaldada.

Väike-Turu tänaval elav Igor Tavaste leidis samuti, et suurürituste ajal prügiga palju muret ei ole. Vales kohas keha kergendajate kohta ütles ta, et neid on ka muul ajal.

Tavastet häirivad suvistest festivalidest tunduvalt enam väiksed peod, mida korraldatakse igal aastaajal.

«Ümberkaudsetes söögikohtades toimuvate pidude ajal on lärmi palju rohkem,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles