Euroopa noored nautisid Mulgimaad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopast pärit noored hoidsid pintslit käes esimest korda elus, aga neid juhendanud kunstniku Tiiu Kuilli sõnutsi oli tulemus vapustav.
Euroopast pärit noored hoidsid pintslit käes esimest korda elus, aga neid juhendanud kunstniku Tiiu Kuilli sõnutsi oli tulemus vapustav. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Sääski on teil siin kohutavalt palju,» ütles šoti tütarlaps Lauren Mairs poolnaljatades, kui kirjeldas oma esimesi muljeid Eestist.

Koos 18 kaaslasega, kel on vanust 16—23 aastat, on ta praegu Kõpus kultuuri- ja muusikalaagris, mida Euroopa noortele korraldab Viljandi Rotary klubi.

Tulest ammutatud energia

Noored istusid eile ennelõunal lõõskava päikese käes kustunud lõkkeaseme ümber ringis ja laulsid. Osa mängis ka pilli: flööti, kitarri või viiulit.

«Igal õhtul oleme saanud siinsest lõkketulest palju energiat,» hõiskasid nad. Kohe alustati laulu sellest, et ollakse Eestis. Seejärel tutvustati maid inglise keeles ning siis laulis igaüks oma keeles. Nii said sõna noored Šotimaalt, Rootsist, Sloveeniast, Poolast, Horvaatiast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Saksamaalt, Slovakkiast, Tšehhist, Šveitsist, Hispaaniast ja Türgist.

Eelmised kaks päeva olid nad Kõpu alevikus kunstnik Tiiu Kuilli juhendamisel maalimist proovinud. Valida võis looduse kujutamise ja abstraktse maali vahel. Nagu ütles Tiiu Kuill, oli see kõigile noortele esimene maalimiskogemus. Nii tuli neid õlivärvide kokkusegamises tublisti aidata.

«Nad on väga loomingulised. Hämmastavalt head tööd tulid. Mõned neist maalisid vapustavalt muusikat, mida nad veidi varem olid esitanud,» kirjeldas Tiiu Kuill palavust trotsinud noorte töö tulemust kommenteerides.

Tutvuvad eesti kultuuri ja tavadega

Laagri korraldaja Tõnu Kiviloo ütles, et laager algas reedel ja lõpeb sel pühapäeval.
Eelmistel päevadel olid noored käinud Johann Köleri muuseumis Lubjassaares, Anu Raua muuseumis Heimtalis, pärimusmuusika aidas ning Mart Saare majamuuseumis Hüpassaares.

Just viimati mainitud kohas tundis šoti tüdruk suurt rõõmu selle üle, et sai mängida korralikul klaveril — Kõpus on ta pidanud piirduma klavessiiniga. Sel sügisel kavatseb ta kodumaal ülikoolis klassikalist ja šoti rahvamuusikat õppima asuda.

Teisipäeval käisid laagrilised musitseerimas Kõpu härrastemajas koos Etno laagri rahvaga.

Eile näidati noortele Soomaa metsikut loodust ning täna käivad nad Olustvere mõisas, kus saab kätt proovida klaasipuhumises ja savist esemete voolimises. Nädala lõpul saavad Euroopast tulnud osa Viljandi pärimusmuusika festivalist.

Eestlasi laagris ei ole

Eestlasi selles laagris ei ole, aga nagu ütles Tõnu Kiviloo, on meie noored samal ajal Rotary laagrites mujal Euroopas.

Laagri kasvataja ja tõlk Edu Kuill rääkis, et laagrilised on tutvust teinud eesti kultuuri ja tavadega. «Tegin väikese ülevaate ka muinaseestlaste tavadest ja riitustest.»

Ta märkis, et Euroopast saabunud noored tunduvad olevat sisemiselt õnnelikud inimesed. «Eri riikide inimesed said omavahel hämmastavalt kiiresti sõpradeks. Nad on avatud ja arukad,» kõneles Edu Kuill.

Noori oli tema sõnul üllatanud Eesti hõre asustus ning see, et teede ääres ei ole suuri vabrikuid. «Nad küsisid algul: «Kus teil inimesed on?»,» lisas Kuill muheldes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles