Riik pole erikoolis vägivallatsemist ohjeldada suutnud

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast järelkontrolli tunnustas õiguskantsler kooli vaid selle eest, et eraldusruumi ehk kartserit on hakatud mõistlikumalt kasutama.
Pärast järelkontrolli tunnustas õiguskantsler kooli vaid selle eest, et eraldusruumi ehk kartserit on hakatud mõistlikumalt kasutama. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Hoolimata sagedasest kontrollimisest ja koolijuhi vahetamisest pole õiguskantsleri hinnangul suudetud Puiatu erikoolis vägivallale piiri panna.


«Nii kooli töötajate kui õiguskantsleri vastuvõtul käinud õpilaste sõnul on füüsiline ja vaimne vägivald koolis endiselt igapäevased, ehkki õpilaste arv on eelmise õppeaastaga võrreldes oluliselt vähenenud,» ütles kolmapäeval koolis järelkontrolli teinud õiguskantsler Indrek Teder.



Mai keskel korraldatud kontrollkäigu järel tunnistas Teder, et nõunike kirjeldus koolis toimuvast jahmatas teda ning ta võrdles erikoolis valitsevaid tingimusi keskaegse vangla omadega. Sel nädalal tehtud järelkontroll andis õiguskantslerile põhjust rõõmustada ainult selle üle, et rahunemisruumi ehk kartserit on hakatud mõistlikumalt kasutama.



Tänavu on eraldusruumi rahunema pandud ainult üks õpilane, kes viibis seal ühe tunni. Seejuures oli kool õpilast eraldusruumi paigutades järginud kõiki alaealise mõjutusvahendite seadusest tulenevaid nõudeid.



Siiski mainis õiguskantsler, et Puiatu erikooli eraldusruum ei vasta endiselt nõuetele, sest seal pole joogivett ega vajalikku sisustust.



Kõige enam oli Indrek Teder aga mures koolis valitseva vägivalla ning töötajate vähese teadlikkuse pärast.



Töötajatele ei ole tema andmetel endiselt korraldatud koolitust, et nad teaksid rohkem psühhopatoloogiast. Erikoolis pole ka psühholoogi, mistõttu puudub nii kooli töötajatel kui ka õpilastel võimalus saada abi pingete maandamiseks.



«Kokkuvõttes olen seisukohal, et keskkond Puiatu erikoolis ei ole õpilaste vähesusest hoolimata endiselt turvaline ei seal õppivatele lastele ega ka pedagoogidele,» ütles õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles