Lapsed kudusid kodutunde rahvusvärvides salli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa haridustöötajate liidu esimehe Kaja Landi sõnul osaleb miitingul 1500 õpetajat kogu Eestist.
Viljandimaa haridustöötajate liidu esimehe Kaja Landi sõnul osaleb miitingul 1500 õpetajat kogu Eestist. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vabariigi juubeliaasta tähistamiseks lõid Viljandimaal kodumaast laule ja luuletusi nii eesti, vene, ukraina kui soome lapsed, Olustvere põhikooli õpilased kudusid sel puhul aga mitmemeetrise salli.


Maavalitsuse haridusosakonna peaspetsialist Kaja Land ütles lasteasutustele mõeldud ettevõtmist «Kasvame koos Eestiga» tutvustades, et auhindu ei jagatud ja järjestust ei koostatud, sest esitatud töid ei saa omavahel võrrelda. Maavalitsusse laekus nii tänavuste sündmuste kroonikaid kui omaloomingut ja mänge.



Korraldajad jätsid osalejatele tööde koostamises vabad käed just eheda tulemuse saamiseks. «Väärtuskasvatust ei saa teha sunniviisil, see peab tulema loomuliku arenguna,» rõhutas Kaja Land.



Tema sõnul oli ettevõtmise idee küpsenud pikka aega ning haridusasutustele tutvustati seda kevadel. «Meeldiva üllatusena saatis Olustvere põhikool meile oma töö juba mais ning see näitas, et üleskutsel on kõlapinda,» jätkas Land.


Novembri alguseks olid töö esitanud 16 lasteaeda ja kooli.



Kuigi hariduses on isamaalisel kasvatusel kindel koht, arvas peaspetsialist, et sellele võiks veel rohkem tähelepanu pöörata. Näite tõi ta parimate gümnaasiumilõpetajate tunnustamise ürituselt.



«Üks kuldmedaliga lõpetanud noormees teatas, et kui ta soovitud erialal kõrgkooli ei pääse, teeb ta ükskõik mis valiku, peaasi et ei peaks kaitseväkke minema,» kõneles Land. Toona ei hämmastanud haridusametnikke üksnes mõtteavaldus ise, vaid ka see, kui iseenesestmõistetavalt see välja öeldi.



Siiski võib märgata ka positiivseid muutusi. «Patriotismi ei seostata enam ainult rahvus- vaid ka kodumaatundega,» sõnas Land, viidates sellele, et Võhma kooli töös esinesid isamaalise omaloominguga ka teistest rahvustest lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles