Rootslase kätte jõudnud Kõo barokkhäärber laguneb

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine uhke mõisahoone on väga kehvas seisus. Sel kevadel löödi valla ja muinsukaitseameti eestvõttel kinni selle ukse- ja aknaavad ning kõige kriitilisemad kohad katusel.
Kunagine uhke mõisahoone on väga kehvas seisus. Sel kevadel löödi valla ja muinsukaitseameti eestvõttel kinni selle ukse- ja aknaavad ning kõige kriitilisemad kohad katusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Kõo vald kümmekond aastat tagasi mõisa Rootsi kodanikule müüs, lootsid vallajuhid, et auväärsest kompleksist saab vaatamisväärsus ja tööandja, nagu tulevane mõisahärra lubas. Paraku on läinud teisiti.

Vallavanem Tarmo Riisk meenutas, et kompleks müüdi 499 000 krooniga. «Varem kuulus mõis kolhoosile, omavalitsus võttis selle talt üle. Siis ilmusid välja endised omanikud, kellele maksti kompensatsiooni. Vallal ei olnud mõistlik sellist hoonet niisama käes hoida,» selgitas ta.

Copy
Tagasi üles