Töötud kaovad maksuvabadele kohtadele

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi aastaga on töötute hulk Viljandimaal vähenenud enam kui 2000 võrra, on ka ametis käivate inimeste hulk pidevas languses. Selle põhjuseks võib olla mustalt töötamine.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juht Merit Laan ütles, et ebaseaduslikult tööl käimist tundub olevat väga palju. Ta kinnitas, et iga kord, kui tekib kahtlus, et mõni töötu käib makse maksmata tööl, annavad töötukassa ametnikud sellest maksu- ja tolliametile teada. Nende teadete hulk olevat viimasel ajal sagenenud.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja kohusetäitja Kaido Lemendik ütles, et niinimetatud mustalt töötamise kohta tehtud vihjete arv on tänavu suurenenud. «2010. aasta esimese poolaastaga võrreldes on tänavu tulnud 45 vihjet rohkem,» täpsustas ta. Amet on tänavu saanud 570 vihjet.

Statistika näitab, et mullu veebruaris, kui maakonnas tervikuna oli 3250 töötut ning majanduskriis oli kõige sügavam, käis Viljandis tööl ja maksis makse 7770 inimest. Tänavu mais, kui töötute hulk oli 1400 ligidal, käis tööl 7659 viljandlast.

Töötukassa ametlik statistika näitab, et 54 protsenti end arvelt maha võtvatest inimestest läheb tööle. Kuhu kaovad ülejäänud, pole teada. Kindlasti töötab neist mingi osa makse maksmata.

Mõni aeg tagasi alustas Tarvastu vallavalitsus töötukassaga oma vallas tööharjutust. Plaanis oli kokku kutsuda pikaajalised töötud ning harjutada neid uuesti töötamisega. Kui harjutuse kava alles kokku pandi, oli vallas töötuid palju, aga kui inimesi hakati kohale kutsuma, võttis mitu end registrist maha.

Merit Laane sõnul võis sellise käitumise põhjuseks olla asjaolu, et inimesed töötasid kusagil mitteametlikult ning mitu kuud kestvas tööharjutuse programmis osalemine oleks seda segama hakanud. Teine põhjus oli see, et pikka aega tööta olnud inimesed ei soovigi tööle naasta ning võtavad väikese stipendiumi eest harjutusel käimist sunnitööna.

Teise maksumaksjate arvu vähenemise põhjusena näeb Laan seda, et noored inimesed on leidnud endale suveks töö mõnes suuremas linnas ning kolivad mujale elama. Viljandimaa elanike arv on järjest vähenenud, ainuüksi käesoleva aasta esimese poolega kahanes see 358 võrra.

Nädal aega tagasi teatas töötukassa, et Eestis tervikuna lisandub uusi tööpakkumisi rohkem kui kunagi varem. Ka Viljandimaal on tööpakkumisi Laane sõnul päris palju, kuid töötud ei soovi neid vastu võtta. «Pakkuda on küll, aga palgad on sellised, et inimene ootab paremat,» tunnistas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles