Päevaintervjuu: Piiri ääres näeb loodust ja teatrit

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kõdar
Jaak Kõdar Foto: Elmo Riig / Sakala

Nava Lava festivali korraldaja, Nava talu peremehe Jaak Kõdari sõnul meelitavad külalisi ja näitlejaid Läti piiri äärsesse paika looduse rahu ja hea meeleolu.

Tänasel ja homsel festivalipäeval saab näha etendusi, kõlab muusika ning pakutakse retki loodusesse. Jaak Kõdar rääkis «Sakalaga» telefonitsi eile, festivali avapäeval.

Kuidas ettevalmistused on läinud?

Kõik peaproovid on tehtud, just lõppes «Väikse kange mulgi naise» kontrolletendus. Nii professionaalsed näitlejad kui ka amatöörid on valmis. Niinimetatud amatöörid üllatavad alati, kolme-nelja päevaga paraneb nende tase palju ja nii mõnigi on professionaalidega võrdne.

Väga hästi läks ka Viljandi kultuuriakadeemia tänavuste lõpetajate etendatav Hella Wuolijoe poeem «Sõja laul». Esitajad on teinud väga omapärase töö ning pälvinud vanematelt näitlejatelt kiitust.

Loodame, et ilm tuleb ilus. Praegu on tuul kõva — see viib hääle minema.

Õhtul saabub ka Soome välisminister, Hella Wuolijoe lapselaps Erkki Tuomioja. Tahan rõhutada, et avalikkuseni jõudnud pressiteade välisministri saabumisest Tõrvasse Nava Lava festivalile on vale. Nava Lava on siiski Karksi vallas Lilli külas.

Kui palju inimesi Nava Lavale ootate?

Ei oska öelda, näiteks homme tuleb üks buss 50 ja teine 30 inimesega. Ma ei usu, et inimesi väga palju tuleb. Eesti on praegu festivalidest, näitustest ja kontsertidest üle ujutatud. Küll aga on meil oma kindlad austajad, kes tulevad ka sel aastal.

Mis on see, mis inimesi Nava Lavale toob?

Looduslik rahu, mis siin valitseb, keskkonna mitmekesisus. Esitame algupäraseid tükke, see eristab meie festivali teistest. Kõik näidendid on seotud Mulgimaaga, Hella Wuolijoki oli samuti sajaprotsendiline mulk.

Näitlejad tulevad meeleolu pärast. Rääkisin Luule Komissaroviga, kes osaleb teist aastat. Ta ütles, et meeleolu on siin hea ja nii on hea töötada. Juba kuuendat aastat osalev Ugala näitleja Arvo Raimo ütles, et talle on see suve tippsündmus.

Olete igal aastal pakkunud midagi ka lastele. Kas selle taga on soov õpetada lapsi loodust väärtustama?

Loodusega kontakti süvendamine on meile olnud väga tähtis. Festivali viimane päev on pere- ja lastepäev, siis on ka loodusüritusi. Karksi noorteteater O mängib minu kirjutatud tükki «Jäätise kuningriik», mille on lavastanud Silvia Soro, ning lastele jagatakse 200 portsu jäätist. Lapsi on alati ohtralt olnud, ka Lätist. Oleme osa tekste läti keelde tõlkinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles