IRL lubas rahvalt nõu küsida

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) tuli enne valimisi avalikkuse ette 38 punktist koosneva valimisprogrammiga, milles lubas teha palju koostööd ning karistada karmi käega neid, kes on hooletud.

Kõige sagedamini korduski programmis tõenäoliselt sõna «koostöö». Muu hulgas seisab seal: «Oluliste küsimuste otsustamisel küsime rahvalt nõu, kasutades selleks ka interneti võimalusi.»

Ometi puudutas valijate esimene IRL-i ja kogu linnavalitsuse vastane pahameeletorm just seda lubadust: nimelt olid linnajuhid rahvaga nõu pidamata teatanud, et luuakse riigigümnaasium ja kaotatakse praegused koolid.

Nagu Keskerakond, nõnda lubas ka IRL valmis teha hooldekodu. Reformierakonna kombel pidas temagi oluliseks arendada randa.

Partei linnapeakandidaat Gunnar Veermäe nimetas tähtsateks teemadeks ka lauluväljaku ehitamist ja Viljandi sissesõitude korrastamist. Nende lubaduste täitmiseni pole jõutud.

Kui Keskerakond lubas teha veekeskuse loomiseks ettevõtjatega koostööd, siis IRL tõotas luua ärimeestele võimalusi. Seni pole nad teinud ei ühte ega teist.

Uueveski puhkealaga pidas IRL vajalikuks midagi kiiresti ette võtta. Veermäe valimiseelses intervjuus oli selle kohta öeldud nõnda: «Lahendus on kindlasti olemas ja see tuleb leida kiiresti. /.../ Me ei ole veel väga kurjaks läinud, aga kui asi ei parane, tuleb taotleda hoonestusõiguse tagastamist.»

Poolteist aastat hiljem lahendust küll pole, aga hoonestusõigust ei ole ometi tagasi võetud. Uue omaniku leidmise oksjonid on kohtutäituril jäänud edutuks.

Karmi kätt lubas IRL tunda anda ka majaomanikele, kes on oma vara lohakile jätnud ning kelle hooned risustavad linnapilti. Koledate majade vastu võitlemises pakkus ta välja variandi, et mõne asja teeb linn sundtööna ning nõuab hiljem omanikult raha välja või võtab hullemal juhul maja hoopis käest. «Sakalani» pole jõudnud teavet, et emba-kumba võimalust oleks kasutatud.

IRL-il ei ole õnnestunud renoveerida ka südalinna purskkaevusid ega rajada koerte harjutusväljakut.

Ühtlasi lubas partei toetada Viljandi turul kohaliku talutoidu ja mahetoodete müüki. Seni pole volikogu vastu võtnud ühtegi otsust, mis toetaks talukauba müüki rohkem kui enne 2009. aasta valimisi.

Kummalisel kombel ei leia me ühegi võimupartei lubaduste registrist uue gümnaasiumi moodustamise ideed. Ometi on just otsus asutada Viljandisse riigigümnaasium ja muuta senised õppeasutused põhikoolideks volikogu selle koosseisu olulisim.

IRL ei võtnud enne valimisi avalikult hoiakut ühe gümnaasiumi loomise kohta. Väga kaudselt andis ta mõista, et ainult gümnaasiumiklassidega kool oleks hea, kuid nagu ütles Veermäe, «kindlasti mitte ainuvõimalik õppeasutuse variant».

Tundub, et Viljandis peab iga erakond lausa auasjaks mõelda enne valimisi välja üks kergelt hullumeelne plaan. IRL tuli lagedale mööda järveäärset mägist ala kulgeva seikluspargi mõttega. Partei selgitas, et seda ei tehtaks linna raha eest, vaid koos mõne investoriga. Niisugust ettevõtjat pole ta seni paraku leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles