Välismaa uudised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbia teatas Goran Hadzici tabamisest

Serbia võimud teatasid eile, et on tabanud sõjaroimades kahtlustatava Horvaatia serblaste endise liidri Goran Hadzici. Teda otsiti taga Horvaatia sõjas aastail 1991—1995 toimepandud kuritegude eest.

Goran Hadzic oli Horvaatiast lahku löönud Krajina serblaste vabariigi tähtis tegelane ning sel aastal vahistatud Ratko Mladici järel viimane arvatav sõjaroimar, keda Haagi rahvusvaheline sõjaroimade tribunal taga otsis.

Hadzicit süüdistatakse sadade horvaatide tapmises ning tuhandete horvaatide ja teistest rahvustest inimeste Krajinast väljasaatmises.

Euroopa Liit kiitis Belgradi maikuus Mladici tabamise eest ning on nõudnud ka Hadzici vahistamist, et Serbia saaks ühineda Euroopa Liiduga.

Hadzic elas kuni 2004. aasta 13. juulini varjamatult Põhja-Serbias Novi Sadis. Kui Haag saatis Belgradile ametliku süüdistuse ja vahistamiskäsu, põgenes ta Serbia julgeolekuteenistuse vihje peale.

Hadzici põgenemist hoiti mitu päeva saladuses ning politsei eitas, et on saanud tema vahistamise käsu.

Serbias oli Hadzic kogunud kurikuulsust tammepuu, veini ja toornafta ebaseadusliku ekspordi tehingutega.

 

Aafrikas valitseb näljahäda

ÜRO teatas eile, et kahes mässuliste kontrollitavas Somaalia piirkonnas on näljahäda ning Aafrika viimase 20 aasta rängimas toidukriisis kannatab umbes 350 000 inimest.
Suure põua tõttu on Somaali poolsaarel hätta sattunud üle kümne miljoni inimese.

«ÜRO teatas, et näljahäda on Lõuna-Somaalia kahes piirkonnas: Bakooli lõunaosas ja Alam-Shabelle’is,» öeldi ÜRO Somaalia humanitaarküsimuste koordineerimisbüroo avalduses.

Mõlemad piirkonnad on Al-Qaedaga seotud mässuliste kontrolli all.

«Riiki on viimastel aastatel mõjutanud põuad ning jätkuv konflikt on muutnud selle lõunaosas abiorganisatsioonide tegevuse ja kogukondadele juurdepääsu erakordselt raskeks,» öeldi avalduses.

«Kui me kohe ei tegutse, levib näljahäda kehva saagi ja nakkushaiguste tõttu kahe kuuga Lõuna-Somaalia kaheksasse piirkonda,» ütles ÜRO Somaalia humanitaarabi koordinaator Mark Bowden ajakirjanikele.

ÜRO ametnikud arutavad esmaspäeval Roomas peetaval kohtumisel põuast tingitud humanitaarkriisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles