Esimene lõikus ületab põllumeeste ootusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu PM on oma põldudel hoogsalt vilja lõiganud juba nädalapäevad ja seni tundub saak olevat keskmisest korralikum.
Kõpu PM on oma põldudel hoogsalt vilja lõiganud juba nädalapäevad ja seni tundub saak olevat keskmisest korralikum. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi viimastel päevadel pole ilm just kõige ilusam olnud, käib Kõpu kandi viljapõldudel kibe askeldamine, sest põllumajandusühing on asunud varast vilja koristama.

Osaühingu Kõpu PM juhataja Tõnu Vreimanni sõnul hakkasid kombainid ja traktorid põllul käima juba eelmisel nädalal ning seni saagi üle nuriseda ei saa. Vreimanni kinnitust mööda pole ei kuumus, kuivus ega hiljutised vihmad viljale liiga teinud ja nii on põldudelt toodud varajast otra keskmisest rohkemgi.

«Seni oleme saanud üle viie tonni hektari kohta, mis on päris korralik saak,» jäi Tõnu Vreimann rahule. Tema jutu järgi Kõpu PM varast otra kuivatisse ei vii, vaid muljub ja konserveerib selle. Nii tekib hiiglaslik kilesse pakendatud teraviljavorst, mida on hea talvesöödana kasutada.

Kõpu PM on tänavu külvanud ligikaudu 800 hektarit eri sorti vilja. Järgmisena hakatakse Vreimanni sõnul tõenäoliselt koristama talirapsi.

Suvi on olnud heitlik

Osaühing Kõo Agro ei ole kombaine veel põllule saatnud, kuid ettevõtte juht Hendrik Allsaar loodab viljakoristusega alustada homme. Ka sealsetel põldudel lõigatakse kõigepealt varast otra ja esimene saak läheb konservi.

«Algul konserveerime ja pärast, kui saaki on juba rohkem, teeme muidugi kuivatisse ka,» selgitas Hendrik Allsaar.

Kuigi saaki saab hinnata alles siis, kui lõikus on alanud, leiab Allsaar, et tänavune suvi pole põllumeestele halastanud. «Vahepeal tegi põud liiga ja nüüd on küll vihmakest tulnud, aga see pigem segab töötegemist. Heinaga läks meil tänavu pisut nigelasti, aga vilja kohta ei oska veel öelda,» rääkis ta.

Juhi sõnul on Kõo Agrol tänavu rapsi- ja viljapõlde paar tuhat hektarit ja saagikoristus peaks lõppema septembri keskpaigaks. Tööde käigu määravad rapsi valmimine ja ilm.

Suviviljaga läheb aega

Tarvastus tegutsev osaühing Karpo tänavu taliotra ja talirapsi ei külvanud. Seetõttu pole ettevõte veel vilja koristama asunud, kuid juhataja asetäitja Arvet Sisask loodab kombainid põllule viia umbes nädala pärast.

«Kui nüüd antaks seda ilma, nagu lubatakse, et 31 kraadi sooja ja vihma ei tule, saab juba varem minna,» rääkis Sisask, kellel on oma jutu järgi koristada ligi 800 hektarit teravilja ja 300 hektarit suvirapsi.

Tänavuse ilma kohta Sisask midagi halba ei öelnud. Tema sõnul võivad nuriseda need, kellel oder põua kätte jäi, kuid Karpol seda muret ei ole.

Karpo alustab oma viljalõikust rukkist ja tööde tempo määrab ilmataadi kõrval kuivati võimsus. Eelmiste aastate kogemusi arvesse võttes ja ilusa ilma peale lootes läheb Karpol viljakoristuseks Sisaski hinnangut mööda umbes kuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles