Viiratsi mängud ja Holstre puhkeala pürivad püünele

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paistu vald arendab Holstre järve puhkeala. Juba aastaid on seal peetud mitmesuguseid noortelaagreid.
Paistu vald arendab Holstre järve puhkeala. Juba aastaid on seal peetud mitmesuguseid noortelaagreid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Homme tehakse Tartumaa tervisespordikeskuses teatavaks parim Leaderi projekt ning 20 kandidaadi hulka on jõudnud kaks Viljandimaa ettevõtmist, üks Viiratsi ja teine Paistu vallast.

Parima koostööprojekti kategoorias kandideerib mittetulundusühingu Viiratsi Spordiklubi projekt «Viiratsi külade mängud 2010».

Leaderilt Võrtsjärve Ühenduse kaudu mullu toetust saanud ettevõtmine osutus üllatavalt populaarseks. Valla 3000 elanikust lõi selles läinud aasta jooksul kaasa 900.

Nagu ütles mängude peakorraldaja, Viiratsi spordiklubi juht Anne Freimuth, oli noorim osaleja poolteise- ning vanim 76aastane. «Alasid on palju ja tegevust jagub kõigile,» lausus korraldaja. «Tegemist on tõelise rahvaspordiüritusega.»

Mängud jätkuvad ka tänavu ning nendest on kavas Freimuthi sõnutsi luua pikaajaline traditsioon. «Käivitamiseks kulus väga palju energiat ning rahvas oleks olnud pettunud, kui oleksime vaid ühe aastaga piirdunud.»

Tugevdab ühtsustunnet

Mängude võistluskalendrisse kuuluvad suusatamine, lauatennis, jalgpall, petank, kergejõustik, teatetriatlon, õhupüssilaskmine, Kolme Tamme jooks ning võrkpall ja tänavakorvpall.

Paremaid selgitatakse individuaalselt, alade kaupa ja aasta kokkuvõttes. Ühiselt punktide kogumine on Anne Freimuthi hinnangul paiku tublisti ühendanud. Eriti suurt innustust on mängud tekitanud tema arvates noortes. «Mullu tehti mõnd ala vaevaliselt, aga aasta jooksul on harjutatud ning tänavu on tulemused hoopis paremad,» rääkis ta.

Läinud aastal võitis mängud Uusna. Tänavu on asja käsile võtnud Valma küla, kes seisab praegu ka liidrikohal. Mängude korraldamiseks saadi inspiratsiooni Suure-Jaani valla Lehola-Lembitu mängudest.

Holstre keskkonnaprojekt

Parima keskkonnaprojekti tiitlile kandideerib Viljandimaalt Paistu vallavalitsuse projekt «Avalike järvede äärde puhkekohtade rajamine».

Läinud aasta suvest püüab Holstre järve elamutepoolsel kaldal pilku puhkeala. Seal on kena varjualune ja murul ümber lõkkekoha palkidest tahutud istmed.

Avalikuks kasutamiseks on välikäimla ning riietumiskabiin. Projektiväliselt ehitas vald ujumissilla.

Paistu vallavanem Ene Saar ütles, et lähematel aastatel on samas paigas plaanis veel hulk töid. «Kavatseme selle aasta lõpul või järgmisel aastal korraldada keskkonnamõjude hindamise. Kui 2013. aastal hakkab maanteeamet remontima läbi Holstre minevat Rõngu maanteed, tahame järve teeni välja kaevata,» selgitas ta.

Samuti loodetakse 2013. aastal keskkonnainvesteeringute keskusest raha saada, et kogu järve ümbrus korda teha. Nii saaks kauniks terve järve kallas. Praegu on suur osa sellest kinni kasvanud.

PARIMAD

Homme on Uderna külas Tartumaa tervisekeskuses võistluse «Märka Leaderit» tunnustusüritus.
• Kuulutatakse välja parim põllumajandus-, maaettevõtlus-, keskkonna-, noorte- ja koostööprojekt.
• Tunnustatakse Leaderi meetmest toetust saanud projekte ja neid ellu viinud tublisid ettevõtjaid, organisatsioone ja omavalitsusi.

Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles