Linn ootab plaanitava keskuse kohta arvamusi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaselts Centrum tahab rajada Uue tänava kohale klaasgalerii, mis võimaldaks klientidel kergesti ühest hoonest teise pääseda. Kõigi arhitektuurispetsialistide hinnangul selline lahendus aga Viljandisse ei sobi.
Aktsiaselts Centrum tahab rajada Uue tänava kohale klaasgalerii, mis võimaldaks klientidel kergesti ühest hoonest teise pääseda. Kõigi arhitektuurispetsialistide hinnangul selline lahendus aga Viljandisse ei sobi. Foto: Indrek Laose eskiis

Homme kell 16 arutletakse Viljandi raekoja saalis bussijaama, Centrumi ärihoone ning nende vahele jääva ala detailplaneeringu eskiislahendust, mille kohta loodab linnavalitsus kuulda paljude inimeste arvamust.


Aktsiaselts Centrum tahab muuta oluliselt praegust bussijaama, ehitada selle parklasse ärihoone ja ühendada tekkiv kompleks vana Centrumiga üle Uue tänava viiva klaasgalerii abil.



Linnavalitsuse arhitektuuri- ja planeerimisameti juhataja Leelo Saare sõnul kujuneb tõenäoliselt suurimaks vaidluskohaks just teise korruse kõrgusel kulgev galerii, sest midagi sellist pole Viljandisse varem rajatud.



Nii Leelo Saar kui Centrumi aktsionär Tauno Tuula tõdesid, et eelkõige on klaasgalerii puhul tegemist maitse küsimusega. Seda näitab ka see, et nii pooldajad kui vastased toovad oma väidete toetuseks täpselt sama argumendi.



Linnavalitsuses pole lõplikult maha maetud ka galerii varuvarianti ühendada uus ja vana Centrum tänava alt tunneliga, kuid arendajaid see võimalus ei vaimusta.



Eskiislahendused, mida homme linlastele hindamiseks pakutakse, on üsna esialgsed. Enamasti linnavalitsus planeerimise algusjärgus avalikkust ei kaasagi, kuid seekord otsustati inimeste arvamust küsida võimalikult vara, sest tegemist on Viljandile väga tähtsa kvartaliga.



«Pole mõtet lasta lõplikku planeeringut valmis joonistada ja alles siis avastada, et see rahvale üldse ei meeldi,» selgitas Leelo Saar.



Eskiislahenduse kohta kogunenud hinnangud kaalutakse läbi ja koostatakse põhjendatud seisukohti arvesse võttes detailplaneering. Siis pannakse see kaheks nädalaks tutvumiseks välja ja korraldatakse veel üks avalik arutelu. Alles pärast seda saab Centrum korraldada arhitektuurivõistluse, et valida välja sobivaim projekt.



Bussijaamast, Centrumist ja nende vahele kerkivast ärihoonest moodustuks linna suurim, 12 500-ruutmeetrine kaubanduskeskus. Uusehitise alla tuleb umbes 140 kohaga parkla. Plaanide kohaselt läheb arendus maksma 100—120 miljonit krooni ja peaks valmima 2010. või 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles