Liibanonis märtsis röövitud ratturid said eile vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile päeval lehvitasid vabastatud mehed rahvale Beirutis Prantsuse suursaatkonna rõdult.
Eile päeval lehvitasid vabastatud mehed rahvale Beirutis Prantsuse suursaatkonna rõdult. Foto: Reuters

Seitse 23. märtsil Liibanonis Bekaa orus pantvangi võetud eesti jalgratturit pääsesid eile varahommikul enne kella viit vabadusse ning peaksid täna koju jõudma.

«The Daily Star» kirjutab julgeolekuallika antud infole tuginedes, et mehed lasti vabaks Bekaa orus Briteli linna lähistel Sah al-Taybbehis eile kohaliku aja järgi kell 8.30.

Prantsuse delegatsioon võttis eestlased oma hoole alla ja toimetas nad Beiruti saatkonda. Saatkonna allikas teatas, et seitse meest jõudsid sinna kohaliku aja järgi umbes kell 10.

Kell kaks Eesti aja järgi näidati Liibanoni televisioonis klippi, kuidas vabastatud ratturid Prantsuse saatkonna rõdul rahvale lehvitasid. Ligi neli kuud vangis olnud mehed naeratasid rõõmsalt ning kummardasid saatkonna ette kogunenud rahvale.

Meeste meeleolu on hea

Eesti välisminister Urmas Paet ütles eile, et ratturid valmistatakse võimalikult kiiresti ette kodumaale oma pere juurde toomiseks. Meeste seisundit nimetas Paet rahuldavaks, ehkki pantvangistuses viibimise tingimused ei olnud head. Pesemisvõimalused olid kehvad, kuid süüa meestele anti, kinnitas minister.

Eile päeval väljendas Paet kavatsust sõita õhtul erilennukiga Liibanoni, et täna koos vabastatud meestega tagasi tulla. Paetiga pidid kaasa minema kriminaalasja menetlevad ametnikud, kes soovisid tagasilennul ratturitega vestelda.

Pantvangis olnud eestlaste lähedasi teavitas välisministeerium toimunust eile hommikul, olles laekunud infot kontrollinud. Mitu röövitute pereliiget olid eile keskpäevaks lähedasega rääkida saanud.

«Mina ei ole saanud rääkida, aga tema naine rääkis ja ütles, et kõik on korras ja ta on endine,» ütles pantvangis hoitud Martin Metspalu isa Andres Metspalu. Röövitud Kalev Käosaare isa Jüri Käosaare sõnul oli meeste meeleolu pääsemise järel hea, aga enne kojutulekut tahavad nad kätte saada oma varustuse.

Mitme ratturi hea sõber Indrek Leppik nimetas uudisele järgnenud tundeid väga rõõmsaks. Tema sai sõprade vabastamisest teada oma õelt, kes talle helistas.
Ühises tänuavalduses tänasid röövitute lähedased kõiki toetuse eest.

«Täname Liibanoni rahvast ja riiki ja mitmete teiste riikide teenistusi, kes meie lähedaste vabastamisest osa võtsid,» seisab avalduses. «Kuid eriti selgelt tahame öelda mõõtmatult suure «Aitäh!» meie riigile ja kõigile neile, kes iga päev meie lähedaste vabastamisega tegelesid.»

Kõike ei avaldata

Endine kriminaaluurija, praegune riigikogu liige Andres Anvelt arvas eile, et juhtunu täpsemad asjaolud selguvad peagi.

«Usun, et saame asjade kohta varsti täpsemat teavet. Meie poiste puhul on tegu tsiviilisikutega ning vaevalt nad vaikimisvannet on andnud,» sõnas Anvelt. «Küllap saame paljudele küsimustele vastused, kui nad on kodumaale naasnud.»

Urmas Paeti ütlemist mööda pole võimalik kõiki toimunu üksikasju avaldada, sest muist infot on eri maade riigisaladusega kaetud. Peaminister Andrus Ansip lisas, et suurt osa sellest hoitakse veel kaua saladuses.

«Tegu on mitme riigi saladusega. Kahju küll, aga kõike pole lähema 50 aasta jooksul ilmselt võimalik avalikkusele rääkida,» lausus Ansip.

Ansip lisas omalt poolt, et valitsused terroristidega läbirääkimisi ei pea ja lunaraha ei maksa. «See deklaratsioon ei kehti ainult mitte Eesti Vabariigi valitsuse puhul, vaid kõigi riikide valitsused ütlevad täpselt sedasama. Ei kuule te ka selle laua tagant mitte mingit muud sõnumit,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles