Linn tahaks riigilt saadud maatükki maha müüa

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur plats tervisekeskuse taga on aastaid tühjalt seisnud ja inimestel pole sinna asja olnud. Sel sajandil on vanasse õunaaeda tulutult kavandatud nii jääväljakut kui veekeskust ja nüüd tahaksid linnajuhid selle maha müüa.
Suur plats tervisekeskuse taga on aastaid tühjalt seisnud ja inimestel pole sinna asja olnud. Sel sajandil on vanasse õunaaeda tulutult kavandatud nii jääväljakut kui veekeskust ja nüüd tahaksid linnajuhid selle maha müüa. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi linnajuhid paluvad Eesti valitsust muuta tervisekeskuse taga paikneva suure maatüki kasutusvõimalusi nii, et sinna võiks ehitada ärihoone. Siis tahab linn kinnistu ettevõtjatele müüa.

Kunagise õunaaia sai Viljandi riigilt enda kätte 2004. aasta mais, kui esitas valitsusele soovi ehitada sinna jääväljak ja veekeskus. Ministrid otsustasidki 6925 ruutmeetri suuruse platsi linnale anda sotsiaalmaana. See tähendab, et maatükile saab ehitada kas avalikuks otstarbeks mõeldud hoone või kasutada seda näiteks pargina.

Praegu peavad linnajuhid keskkonnaministriga läbirääkimisi, et muuta maa kasutusotstarvet. Kui krundist saab ärimaa, võib linn selle hoonestusõiguse oksjonile panna. Linnapea Loit Kivistiku sõnul on investoreid, kes seda kinnistut endale sooviksid, kuid selleks on vaja valitsuse heakskiitu.

Seda, kas riik linna palvele vastu tuleb, ei osanud teemaga tegeleva keskkonnaministeeriumi esindajad «Sakalale» öelda, sest linnajuhid peavad esitama veel palju dokumente ja selgitusi.

Veekeskuse idee jäi soiku

2005. aastal alustas linnavalitsus ettevalmistusi, et rajada sellele kohale ujula-veekeskus, kuid veel sama aasta kevadel ettevõtmisest loobuti. Aasta hiljem pakkus jäähokiliit välja jääväljaku rajamise võimaluse, kuid ka see idee jäi katki ning väljak ehitati hoopis Männimäele.

Aasta tagasi arutas tervisekeskuse taga asuva kinnistu edasist saatust volikogu. Volikogu liikmetele esitatud eelnõus oli kirjas, et veekeskuse rajamine ei ole linnale jõukohane, kuid selle vastu olevat huvi tundnud ettevõtjad.

Soovi muuta kinnistu sotsiaalmaast ärimaaks põhjendasid linnajuhid vajadusega kaasata erainvestoreid, kes saaksid rajatavasse hoonesse ehitada ka kaubandus- ja teeninduspindu.

Kui linnajuhid oma palvega maa-ameti ametnike juurde jõudsid, palusid nood täpsustada, kuidas saab linn tagada, et pärast kinnistu võõrandmist sinna just veekeskus ehitatakse. Selle peale vastasid linnajuhid, et veekeskuse ehitamist tahta polegi otstarbekas ning tegelikult nõutakse omanikult ainult parkla ja kõnniteede rajamist.

Läinud kuu eelviimasel päeval oli kinnistuga seonduv taas volikogus arutusel ja  veekeskust sinna enam ei kavandatud. Loit Kivistiku sõnul on potentsiaalsete investorite valduses Viljandis mitu kinnistut, kuhu võiks ujula rajada ning seetõttu pole kinnistut ostvale ettevõtjale vaja erikohustusi seada.

Millist ärihoonet turu lähedale kavandatakse, seda linnapea volikogu ees ei öelnud. Samuti pole praegu infot ettevõtjate kohta, kes võiksid Viljandisse ujulat või veekeskust kavandada. Viimati rääkis veekeskuse rajamisest vangla kinnistu uus omanik, kuid mõningase kaalumise järel otsustas ta ehitada sinna kaubamaja.

Haigla otsib linnas kohta

Tänavu talvel valimiste eel käis Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi välja mõtte ehitada kõnealusele platsile uus haigla, kuid linnavalitsuse hinnangul ei mahu see sinna ära.

Praegu, kui tervisekeskus on müüdud uuele omanikule, on ka Lumi seda meelt, et vana õunaaed jääb haiglale kitsaks. «See oleks olnud võimalik juhul, kui haigla oleks saanud ka tervisekeskuse hoone,» lausus ta.

Küll aga kinnitas Lumi, et nõukogu on otsustanud uue haigla ehitada ning esmaspäeval, kui Viljandis käis sotsiaalminister Hanno Pevkur, sai ka selgeks, et see kerkib linna. Haigla paneb kokku kolmeliikmelise komisjoni, kes vaatab Viljandis üle kõik selleks sobivad kohad, et seejärel asuda sobiva maatüki omanikuga läbirääkimisi pidama.

Ruumi on uuele haiglale vaja tõenäoliselt üle 10 000 ruutmeetri ning samuti tuleb lahendada autode parkimise küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles