Luuletused ärkavad ellu lastekirjandusmajas

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sille Varblasel (paremal) on koos Merle Ritsoni, Ülle Gurjevi ja teiste heade abilistega kulunud kuu tihedat tööd, et sisustada seikluslik lastekirjandusmaja. Robert Vaidlo raamatust tuttava Kessu majas saab mängida ja selle katuselt liugu lasta.
Sille Varblasel (paremal) on koos Merle Ritsoni, Ülle Gurjevi ja teiste heade abilistega kulunud kuu tihedat tööd, et sisustada seikluslik lastekirjandusmaja. Robert Vaidlo raamatust tuttava Kessu majas saab mängida ja selle katuselt liugu lasta. Foto: Peeter Kümmel

Viljandi kesklinnas Lossi tänaval kunagise Kirsimäe kohviku ruumides avab sel laupäeval uksed seikluslik lastekirjandusmaja, kus saab mängida ja tutvuda Eesti tuntud kirjanike loominguga.


Mittetulundusühingu Õnnelik Laps juhatuse esimehel Sille Varblasel tekkis poolteise kuu eest idee luua maailm, kus tuttavad lood ja luuletused võtaksid silmaga nähtava kuju ning muutuksid väikesele raamatusõbrale omasemaks. Neljas ruumis saab kohtuda Ellen Niidu, Robert Vaidlo ja Olivia Saare teoste tegelastega.

«Seikluslik lastekirjandusmaja on ühelt poolt nagu muuseum, teisalt mängukoht. Siia tulek on justkui raamatute sisse minek. Siin tunneb ära tuttavad elemendid, aga avastab ka uut või unustatut,» rääkis Varblane.

Triibik ja Turrik ootavad külla

Sille Varblane soovis, et üks maja autoreid oleks väga tuntud, ja seepärast otsustaski Ellen Niidu kasuks.

«Ellen Niidu luuletusi ja neist tehtud laule on kõik kuulnud. Kui tema on luuletuste poolest tuntud, siis Robert Vaidlo on kirjutanud juturaamatuid. Ta on ka Viljandiga seotud: ta veetis siin suved ja tema tütar elab praegu siin,» põhjendas Varblane.

Olivia Saare valis seiklusmaja looja seetõttu, et kirjanik töötab TEA kirjastuses ja tema südameasi on tuua tänapäeva lasteni vanu häid lasteraamatuid.

Ellen Niidu ja Robert Vaidlo teoste põhjal koostatud väljapanek jääb püsiekspositsiooni, kuid Olivia Saare tegelaste asemele tulevad mõne aja pärast uued, et anda võimalus ka teistele toredatele kirjanikele.

Lastekirjandusmaja maskotid on Sille Varblase tütarde välja mõeldud tegelased Triibik ja Turrik. «Nad elavad raamatumaal kolme tänava ristumispaigal. Neil pole oma juttu ja sellepärast kuulutame välja jutukirjutamise võistluse,» kõneles Varblane.

Seiklusmaja rajades luges Sille Varblane palju luuletusi ja valis välja need, mis tekitasid reaalsuseks vormimist nõudvaid kujutluspilte. Luuletused on paigutatud teemaga haakuvasse kohta, näiteks sisenedes tervitavad lugejat riietumisest kõnelevad salmid.

Müügisaalist saab kaasa osta käsitööesemeid: näpu- ja käpiknukke ning kaunistusi. «Kessu raamatu illustraator Avo Paistik lubas oma illustratsioone kasutada ja tegelasi suveniiridena müüa. Tema soov oli, et neid valmistaksid puuetega inimesed,» vahendas Varblane.

Galeriiruumis saab vaadata näitusi. Praegu on üleval Merle Ritsoni kootud ja õmmeldud esemed. Merle Ritson põeb süsteemset sidekoe haigust, millest on haaratud kõik ta liigesed. Hoolimata raskest haigusest ja sellest, et üle kümne minuti järjest ei suuda ta kududa, on Merle Ritsoni näppude alt tulnud väga palju lapsesõbralikke esemeid.

«Merle on positiivne ja särav inimene. Ta on teistele, kes on temast palju vähem haiged, väga suureks toeks. Paljud inimesed kannaksid end sellise haigusega maha, kuid tema on vapper,» kiitis Sille Varblane.

Suurest seiklusmaja toast enamiku haaravad enda alla Ellen Niidu tegelased. Akna all ootab sõitjaid rong, kõrval kõhutab sajajalgne ja põrandal on keksukast. Seina ääres istub tõmblukuga kass, nurgas on paat ja raske kott priskete kahtedega.

Kohvik looduse keskel

Sealsamas asub ka Olivia Saare loomingu nurgakene. Et kirjanikul on palju vanaemaga seotud luuletusi, otsustas Sille Varblane neist noppida kõnekaid detaile: kummutisahtlist piiluvad pitsid ja kiiktoolil on lapiline tekk.

Kohvikus saab jalga puhata seenekujulistel pinkidel. «Unistasin, et võiks olla kohvik, kus saaks puude all istuda. Mul oli üks Merle Ritsoni kootud õun. Küsisin, kas tal on neid juurde anda. Seepeale võttis ta korvist ligi nelikümmend õuna, millest jagus terve puu tegemiseks,» jutustas Sille Varblane.

Kohvikus on ka tamm, pirn ja kirss — kõigi viljad on Merle Ritsoni meisterdatud.

Menüü asemel on kasutusel Supramag ehk Kessu ja Tripi toidumasin. Söögiks pakutakse toite, mis on raamatutes kirjas, näiteks kukekakao ja Krõlli pannkoogid, mida valmistab Sille Varblane.

Kohviku kõrval on loodustuba, kus saab muruvaibal pikutada, raamatuid sirvida ja lauamänge mängida ning loenguid pidada.

Lastekirjandusmaja on avatud teisipäevast laupäevani kella 10—17. Õhtuti on võimalik ruume rentida. Laupäeviti on plaanis Triibiku ja Turriku lugemis- ja meisterdamishommikud.

Seiklusmaja veebikodu on aadressil www.seikluslik.eu.

ARVAMUS

Olivia Saar, kirjanik

See on huvitav ja tervitatav ettevõtmine. Tegija on leidnud omapärase lähenemisnurga.

Mida rohkem lastekirjandusest räägitakse, seda parem. Olen mures laste lugemuse pärast ja ka seepärast, et kahjuks ei ole paljudes kodudes võimalik lasteraamatuid osta. Loodan, et see koht kogub palju publikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles