Puhkused halvavad valdade tööd

Kristi Karro
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarepeedi vallavalitsuse koridorid on küll pimedad, kuid uksed on inimestele avatud.
Saarepeedi vallavalitsuse koridorid on küll pimedad, kuid uksed on inimestele avatud. Foto: Peeter Kümmel

Nii mõneski Viljandi vallavalitsuses pole võimalik ametnike puhkuse tõttu kõiki toiminguid teha ning inimesed peavad pöörduma maavalitsusse.

Viljandi maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse juhataja Sirje Tamme sõnul on käidud sünde registreerimas Paistust, Viiratsist, Abjast ja Saarepeedilt, sest koduvallas pole asjakohast ametnikku tööl.

Saarepeedi vallavalitsuse kodulehel on kirjas ametnike puhkuseajad: kaheksast ametnikust töötab juulis kaks.

Kõik vastused internetist

Saarepeedi vallavalitsuse uksed on küll lahti, aga esimesel korrusel tuled ei põle ja ühtki inimest märgata pole. Teisel korrusel selgub kahe töötava ametniku kabineti ust katsudes, et need on lukus. Ainsast valgustatud koridorist on siiski võimalik nad leida.

Saarepeedi ehitusnõunik Aldur Künnapuu soovitas vaadata valla kodulehte, kus olevat üleval vajalik info. «Vallavalitsus kui selline töötab,» kinnitas ta ning lisas, et seda poleks olnud mõtet kohapeale uurima tulla.

Sotsiaalnõunik Annika Kadak rääkis, et iga päev ta vallavalitsuses ei ole, sest tema tööülesanded eeldavad ringikäimist, aga kõik teated võetakse vastu ja edastatakse ametnikele, kui nood tööle naasevad.

Küsimusele, et kui sünde ja surmi registreerib maavalitsus, siis mis toiminguid saab kohapeal teha, Kadak vastata ei osanud ja soovitas seda uurida valla kodulehelt. «Sakalal» ei õnnestunud sealt parasjagu antavate teenuste kohta rohkem infot leida.

Viiratsi vallavalitsus on samuti kollektiivpuhkusel, kuid sel nädalal on saadaval vallavanem, ehitus- ja sotsiaalnõunikud, majandusspetsialist, registripidaja, vallasekretär ja sekretär-asjaajaja. Järgmisel nädalal jäävad nende read hõredamaks. Sekretär-asjaajaja Kai Toss ütles, et teised ametnikud käivad kohal ka puhkuse ajast, kui on vaja mõne pakilisema asjaga tegelda.

Kollektiivpuhkus hoiab raha kokku

Maavalitsuse rahvastiku toimingute talituse juhataja Sirje Tamme selgitust mööda on valdade perekonnaseisuametisse kaks töötajat määratud just selleks, et vältida hetke, mil toiminguid ametniku puudumise tõttu tegemata jääksid. Praegu on aga paljud vallad kollektiivpuhkusel, mis tähendab, et pakiliste küsimuste lahendamiseks peavad kodanikud suunduma maavalitsusse.

Tamm lisas, et maavalitsus saab töömahuga hakkama ja järjekordi tekkinud pole, kuid inimestel on ebamugav vastsündinuga kodust kaugele sõita.

Puhkuste planeerimiseks maavalitsus vallale korraldusi anda ei saa ning praegune süsteem jääb toimima, kuni vallavalitsus ise otsustab teistmoodi.

«Sakala» võttis ühendust veel Kõpu, Suure-Jaani ja Karksi vallavalitsusega ning kõigist väideti, et kollektiiv puhkab graafiku järgi. Puhkavate ametnike ülesanded on töölolijate vahel ära jagatud ning kõiki toiminguid peaks saama teha.

Karksi vallavalitsuse sekretär-asjaajaja Elerin Öövel tõdes, et kaks nädalat ei olnud seal võimalik ametnike puhkuste tõttu sünde ja surmi registreerida, kuid uuest nädalast saab seda jälle teha. Ta lisas, et teistest valdadest pole tänavu koduvallavalitsuse puhkuse tõttu tuldud toiminguid tegema, kuid varem on käidud näiteks Abjast ja Hallistest.

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Korts ei näinud probleemi, et vallavalitsused suveperioodiks teatud kohustused maavalitsusele delegeerivad. «Üks avalik sektor ju kõik,» leidis ta.

Kortsu ütlemist mööda on elanikkonna vähenemise ja tööpuuduse valguses paratamatu, et avalik teenus halveneb. Ta leidis, et väikeste valdade kollektiivpuhkus on selles mõttes paha. «Aga see on vähem paha, kui see, et ametnikud aasta ringi tilguksid ja teenus oleks ühtlaselt halb,» arvas ta.

Siiski nõustus Korts Tammega, et inimestel on ebamugav tulla keskusesse, kui koduvallavalitsus on puhkusel. «Inimene peab elementaarsed teenused võimalikult kodu lähedalt kätte saama,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles