Karksi kutsub kodukandi kokku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on Karksis peetud ordulinnuse päevi, mis sedakorda on vaid kodukandipäevade üks osa.
Seni on Karksis peetud ordulinnuse päevi, mis sedakorda on vaid kodukandipäevade üks osa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme algavad Karksi vallas kodukandipäevad, kus kohalikud üksteiselt mõõtu võtavad, üheskoos laulavad ja endi seast ordumeistri valivad.

Kolmepäevast üritust korraldavad Karksi valla kultuurikeskus, noortekeskus ja Kitzbergi gümnaasium. Kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu sõnul elustatakse sellega ammust traditsiooni, mis toob kohalikud kokku ja tekitab ka mujalt tulnud inimestes huvi Karksi eluolu vastu.

«Karksi ordulinnuse päevi peetakse neljandat korda, aga kodukandipäevade nime all on need üle pika aja esimest aastat,» rääkis Kannistu. «Korraldame neid ikka selle mõttega, et iga vallakodanik tunneks end oma valla osana — et kõigil oleks tegevust ja põhjust siia tulla.»

Kolm päeva ühes

Iga päev on pühendatud eri teemale. Homne noortepäev algab külade võrkpallivõistlusega ja jätkub peoga, millel esineb kolm kohalikku ansamblit. Plaate keerutavad peol Karksi noortekeskuse DJ-ringi liikmed.

Laupäeval on ordulinnuse päev. Aset leiab uhke avarongkäik linnusesse, valitakse uus ordumeister ning avatud on käsitöömeistrite laat ja külade väljapanek «Tulge meile KÜLLA».

«Mulle tundub kõige vahvam just see küladele tehtud ettepanek tulla oma telgi või boksiga linnuse õue, et külaelu ja sealset tegevust tutvustada,» rääkis Kai Kannistu. Tema andmete järgi on oodata vähemalt seitset küla, kes näitavad huvilistele, mida nende kandi rahvas kõige paremini teha mõistab.

Käsitöömeistrite laadale oodatakse kauplema temaatilises rõivastuses mesinikke, käsitöömeistreid, seppi, kunstnikke ja väiketoitlustajaid. Ordumeistri kandidaadid pannakse Kannistu ütlemist mööda proovile pisut teistmoodi kui seni, sest korraldajad on lisanud füüsilist vastupidavust nõudvaid katsed.

Lisaks laadamelule saavad kodukandipäevadele tulnud inimesed nautida meelelahutus- ja kultuuriprogrammi kontserte ja etendusi. Laupäeva õhtul salvestatakse sealsamas Karksi linnuses Gerli Padari ja Jüri Aarma juhtimisel saade «Lauluga maale», mille külalisesineja on Airi Allvee.

Pühapäeval võtavad valla elanikud mõõtu mitmel spordialal. Kai Kannistu sõnul on uus kergliiklustee loonud suurepärased tingimused rulluisu- ja rullsuusavõistluste korraldamiseks. Samas tutvustatakse kõigile soovijaile kettagolfi.

Vald toetab

Kai Kannistu ütlemist mööda saadi kodukandipäevade korraldamiseks vajalik 6400 eurot Karksi vallalt. Korraldaja hinnangul on kulud nii suure ürituse kohta üsna väiksed.

«Kõige suurem kulurida on valvamise ja turvamise oma,» selgitas ta. «Muidugi on mõned rendid ka, aga meil on tubli vald, kes on investeerinud sellesse, et meil oleks oma lava ja teisaldatavad käimlad, nii et selle pärast ei pea me muretsema.»

Tema sõnul aitab ürituse edukale korraldamisele kaasa ka tõsiasi, et saade «Lauluga maale» tasu ei küsi, kuid tõmbab ligi palju rahvast. Kannistu avaldas lootust, et saade sisustab suure osa laupäevast ja kohalikud jäävad üritusega igati rahule.

Karksi valla kultuurikeskusel on juba sõlmitud kokkuleppeid järgmise aasta ürituse korraldamiseks. Ordumeistri valimise korraldajad käisid hiljuti Klaipeda hansapäevadel rüütliturniire vaatamas ning panid kõrva taha nippe, kuidas Karksi ordumeistri kandidaate paremini proovile panna.

Kannistu tõdemust mööda on võimalik, et üritust korraldatakse ka järgmisel aastal just kodukandipäevade nime all. «Valla inimesed tunnevad ikka suuremat äratundmist ja kaasategemise rõõmu, kui ürituse nimes on kogu Karksi, mitte ainult ordulinnus,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles