Simon Wiesenthali keskus mõistis Viljandi mälestusürituse hukka

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. juulil tähistati Viljandis Saksa sõjaväe kalmistul Saksa vägede Viljandisse saabumise 70.aastapäeva.
8. juulil tähistati Viljandis Saksa sõjaväe kalmistul Saksa vägede Viljandisse saabumise 70.aastapäeva. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Üle maailma sõjakurjategijate jälitamisega tegelev Simon Wiesenthali Keskus kritiseeris karmilt 8. juulil Viljandis peetud Saksa sõjaväe sissemarsi tähistamist, nimetades seda Euroopa ajaloo moonutamiseks ning Eesti holokaustiohvrite valusaks solvamiseks

Jeruusalemmast Eesti ajakirjandusele läkitatud teates seisab, et Simon Wiesenthali keskus kritiseeris karmilt 8. juulil Viljandis peetud mälestusüritust, kus Eesti Sõjameeste Ühing tähistas natside sissetungi 70. aastapäeva.

Keskus tsiteeris “Sakalas” ilmunud ürituse korraldaja Jaanika Kressa hinnangut, milles too leidis, et Saksa vägede sissemarss muutis eestlaste olukorra taas normaalseks. Wiesenthali keskuse Iisraeli direktori ning holokaustiajaloolase doktor Efraim Zuroffi sõnul näitab selline seisukoht Eesti ajaloo kurva reaalsuse pahatahtlikku moonutamist.

“Selline avaldus on natside ja nende kohalike käsilaste poolt tapetud Eesti juutide mälestuse südametu solvamine,” seisis keskuse läkitatud avalduses. Wiesenthali keskus väljendas solidaarsust Eesti Juudi Kogukonnaga, kes sündmuse vastu välja astus, ning kutsus Eesti poliitilisi liidreid avalikult sellist initsiatiivi hukka mõistma ja kindlustama, et avalikke vahendeid ei kasutataks vihkamisfestivali läbiviimiseks.

Zuroff leidis, et kui Eesti Sõjameeste Ühingu juhid arvavad, et süütute juutide massimõrv on normaalne olukord, kuuluvad nad kas vanglasse või vaimuhaiglasse. “Natside sissetung Eestisse märkis rünnakut kõikide juutidest elanike, aga ka teiste Kolmanda Riigi vaenlaste vastu, kes armutult kinni võeti ja mõrvati,” sõnas Zuroff. “On väga oluline, et Eesti riigijuhid ütleksid selgelt, et sellisel ideoloogial pole demokraatlikus Eestis kohta ning sellised initsiatiivid ei saa mitte iialgi valitsuse toetust.”

Copy
Tagasi üles