Surnuaia kaev hakkas taas tööle

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maimu Kalvi rõõmuks töötab kaev nüüdseks korralikult.
Maimu Kalvi rõõmuks töötab kaev nüüdseks korralikult. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kevadest alates on Viljandi Vanal kalmistul omaste haudu hooldavatele inimestele meelehärmi valmistanud katkine kaev.

Kabelivaht Maimu Kalvi rääkis teisipäeval, et kaev hakkab tööle alles siis, kui sinna kõigepealt vett sisse kallata. Varem oli tüli teinud ka kaevu kõrgus: pumpamiseks pidi küürutama.

«Nüüd on üks jupp juurde pandud, kaev on kõrgem, aga vett ei tule ikka korralikult,» nentis kalmistuvaht.

Ta oli ühendust võtnud nii linnavalitsuse, surnuaeda haldava firmaga ISS kui sanitaartehnikafirmaga Sovek, kuid probleemile polnud suudetud siiski kestvat lahendust leida.

Maimu Kalvi sõnul olid hommikuti kaevu juures panged rivis. «Vanemad inimesed ei saa ju kuidagi selle pumpamisega hakkama.»

Surnuaeda haldav firma ISS oli kalmistule üles pannud veepaagi. «See on kaugel, pealegi on see vahel tühi — poisikesed lasevad kogu vee mõnikord alla,» polnud paak kalmistuvahi sõnul hea lahendus.

ISS Viljandi esinduse juhi Artur Raudsepa sõnul on kaevu juba kolm korda parandatud. «Pump on ka tööle saadud, kuid mõne aja pärast on see lakanud korralikult töötamast,» ütles Raudsepp teisipäeval.

Sanitaartehnikatöid tellib ISS Sovekilt. Firma direktor Margus Keerutaja ei osanud kolmapäeva hommikupoolikul veel öelda, mis kaevul täpselt viga on. Õhtuks oli ta olukorra üle vaadanud ning viga oli teada. «Päeval kaev töötab, aga öösel, kui pumpa ei kasutata, vajub vesi alla. Viga on põhjaklapis, mis vett läbi laseb,» selgitas Keerutaja.

Direktori sõnul võeti klapi vahetamine juba samaks õhtuks plaani ning ta andis lootust, et hommikul kaev töötab. Kalmudel käijate ja kalmistuvahi rõõmuks tehtigi kaev korda.

Eile hommikul teatas Maimu Kalvi rõõmsameelselt: «Jah, direktor käis siin ja rääkis töömehega. Nüüd töötab kaev ilusti!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles