Noor lauljanna põikab maailmalavadelt Navale

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauljanna Monika-Evelin Liiv ei häbene, et on pärit väikesest Tõrvast, vaid tunneb rõõmu võimalusest olla suvel kas või mõne päeva lapsepõlvekodus ja sealkandis esineda.
Lauljanna Monika-Evelin Liiv ei häbene, et on pärit väikesest Tõrvast, vaid tunneb rõõmu võimalusest olla suvel kas või mõne päeva lapsepõlvekodus ja sealkandis esineda. Foto: Erakogu

«Nava lava» festivalil esineb juba teist korda Eesti väljapaistvamaid noori metsosopraneid, Tõrvast pärit Monika-Evelin Liiv. Talle telefonitsi küsimusi esitada õnnestus mul tänu festivali eestvedajale Jaak Kõdarile, kes jutuajamises kokku leppis.

Tere, Monika-Evelin Liiv. Kus te praegu olete?

Olen Tõrvas ema juures.

Kui sageli te sinna jõuate?

Kaks korda aastas ikka, jõulude ajal ja suvel. Sedapuhku olen siin üksi, abikaasa on mujal hõivatud.

23. juulil rõõmustate oma lauluga Nava festivali külalisi. Kas teil sel suvel Eestis veel midagi ees on?

Esinen 10. juulil Hiiumaal kammermuusikafestivalil. Pärast seda on mul paar esinemist Lõuna-Prantsusmaal Lodève’i festivalil.

Annate päris palju kontserte. Kumb on teile südamelähedasem, ooper või kontsertesinemised?

Ooper on südamelähedasem, sest võimaldab laulmise kõrval proovile panna ka oma näitlejaoskused, kujundada karakterit. See on põnev. Ühtlasi on huvitav laulda eri partneritega. Lisaks orkester, dekoratsioonid...

Kontserte anda meeldib mulle samuti, sellel on omad võlud.

Minu suur lemmik on Anna Netrebko. Lugesin, et olete ka temaga koos esinenud.

Kui Londonisse läksin, siis minu debüüt oligi temaga. Pidin veel kord tõdema, et tõelised kuulsused pole sugugi ennast täis, vaid väga lihtsad. Väiksema suurusjärgu tähed ajavad rohkem nina püsti. Anna Netrebko on huvitav inimene — lõbus ja südamlik.

Netrebko pole kaugeltki ainus staar, kellega olete koos esinenud.

Seda küll. «La Traviatas» laulsin Florat ning olin laval koos Renée Flemingu ja Thomas Hampsoniga. See lavastus on salvestatud ja DVD-na müügil.

Millised on tuleva hooaja huvitavamad tööd?

Räägin neist asjadest, mis on kindlad ning mille kohta on leping sõlmitud.

Olen saanud taas kutse Iisraeli Ooperisse, kus lavastatakse «Madama Butterfly». Laulan seal Suzukit.

Päris põnev on oktoobrikuine sõit Costa Ricasse. Seal astun üles Sergei Prokofjevi kantaadi «Aleksander Nevski» solistina. Olen dirigent Carlos Spiereriga Saksamaal koos töötanud ja nii mind üles leitigi.

Nii et tööpuudust teil vabakutselisena ei ole.

Tööpuudust tõesti ei ole. Väga tihedat graafikut ma ei tahagi, sest abikaasa töötab Soomes rahvusooperi kontsertmeistrina ja tahan kodus ka olla. Londonis veedetud aastad olid nõnda pingelised, et puhkuseks ei jäänudki aega.

Mis meelitab teid Navale?

Eelmisel aastal esinesin ka sellel festivalil. Toona olin seal koos ooperilauljast venna Rolandiga. Klaveril saatis meid mu abikaasa Dmitry Pavlov. Seekord ei saanud nemad tulla.

Mulle pakub suurt rõõmu laulda inimestele, kel ei ole eriti palju võimalusi head klassikalist muusikat kuulata. Naval on väga ilus loodus ning kõik on lihtne ja kodune.

Millega te Tõrvas oma päevi sisustate?

Teen tavalisi asju: niidan muru, rohin aiamaad, käin ujumas ja jalutan koertega. Ma ei ole viis aastat saanud siin pikemalt viibida ning praegu naudin rahu ja omaette olemist.

Kas olete kohtunud ka oma esimese muusikaõpetajaga?

Jaa, me saime kokku. Tema nimi on Maie Kala, olete ehk kuulnud. Ta on Eestis päris tuntud pedagoog. Mina ei ole sugugi ainuke laulja, kelle ta on avastanud. Tema juures alustasid õpinguid ka mu vend Roland Liiv, kes on samuti ooperilaulja, Triinu Taul ja teisedki.

Millisena kujutate oma elu ette viie aasta pärast?

Loodan, et mu pere on suurem, rohkem ei oska praegu öelda. Küllap tuleb kõik, mis tulema peab.

ISIK

Monika-Evelin Liiv
• Sündinud Helmes, lõpetanud Tõrva keskkooli ja 2007. aastal klassikalise laulu erialal Eesti muusikaakadeemia.
• Aastatel 2007—2009 osales Briti Kuningliku Ooperi noorte artistide programmis, kus valmisid Govent Gardenis lavastunud ooperite rollid.
• Osalenud meistriklassides ja olnud edukas vokalistide konkurssidel.
• Töö vabakutselise lauljana viib teda esinema paljudesse riikidesse.
• Abielus pianist Dmitry Pavloviga.
• Kodu on Helsingis, lapsepõlvekodu Tõrvas.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles