Viljandi klubi käis Poolas maa all maadlemas

, Taifu treener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandlane Tanner Saar (sinise vööga) oli üks, kes noppis Poolas peetud turniiril ainult võite. Neid kogunes tal üheksa.
Viljandlane Tanner Saar (sinise vööga) oli üks, kes noppis Poolas peetud turniiril ainult võite. Neid kogunes tal üheksa. Foto: Erakogu

Pärnulaste ja saarlastega tugevdatud Viljandi juudoklubi Taifu sportlased naasid Lõuna-Poolast Bochniast võistlusreisilt 18 medaliga, millest kuus olid kuldsed.

Korraldajad valivad iidses soolakaevanduse linnas peetavale turniirile judokaid hoolikalt, sest nendele võistlustele on Euroopas väga suur tung. Nimelt maadeldakse vanas kaevanduses, mis asub 284 meetrit allpool maapinda, ning sinna lubatakse kõige rohkem 500 sportlast.

Esialgu vastasid korraldajad eitavalt ka Taifule, kuid saatsid mai keskel Viljandi klubile siiski kutse. Turniiril osales 12 riiki, kelle seas olid esimest korda ka Saksamaa ja Eesti.
Spordiklubi Taifu võistkond oli komplekteeritud viljandlastest, pärnulastest ja saar­lastest. Täienduseks võeti veel mõni praegu Tallinnas elav ja treeniv endine viljandlane. Kokku sõitis meilt Poola 35 judokat ning koos treenerite ja lapsevanematega kuulus delegatsiooni 44 inimest.

Bochnia võistluste tase oli väga tugev, eriti üllatas tüdrukute tugevus ja rohkus. Neiud ei jäänud tehnilise taseme poolest poistele millegi poolest alla. Seda tõestas võistkonna võistlus — mitmes esinduses olid paar tüdrukut suutelised võitma ka poisse.
Meie judokad said 18 medalit: kuus kulda, kolm hõbedat ja üheksa pronksi.

Medalite arvu poolest tuligi võitjaks Viljandi klubi, kuid kuldmedalite arvestuses oli parim Judo Wolbrom (Poola). Taifu sai teise koha ning järgnesid JC Ippon Kiiev (Ukraina) ja kohalik klubi Mosir Bochnia. Medaleid jätkus 50 klubist 42-le.

Võistkondlik turniir tõi esimese pronksi

Turniir algas võistkonnavõistlusega. Igas esinduses oli kehakaaludes 38—66 kilogrammi seitse judokat. Taifu trumbi moodustasid raskemad kaalud. Kui pärast esimese kolme kehakaalu võistlust oli Viljandi klubi sageli 1:2 või 0: 3 taga, siis Aivar Russki (55 kilo), Tanner Saar (60 kilo) ja Martin Astudnev (66 kilo) esindasid Taifut eriti võimsalt ning tõid kastanid tulest välja.

Avavoorus võitsid viljandlased kohalikku Bochnia klubi 5:2. Järgmises kohtumises olid nad 4:3 üle Horvaatiast. Veerandfinaalis läks Taifu kokku väga tugeva UKS Judo Wolbromi klubi esindusega ja sai taas 4:3 võidu. Järgnes õnnetu ja dramaatiline poolfinaalkohtumine TS Wisla Krakowiga. Normaalaeg lõppes 3:3 ning lisakohtumises läksid võitja selgitamiseks uuesti tatamile alla 38kilogrammiste kehakaalu esindajad. Meie poolt oli väljas Raido Aarn.

Varem väga korrektselt matše juhtinud kohtunikud eksisid esimest korda: Raido hoidis vastast kinni nõutud 24 sekundit ja too andis alla, kuid kohtunikud seda ei näinud.
Seejärel tegi Viljandi sportlane taktikalise vea ning ründas, kuid langes vastase kontrarünnaku ohvriks. Ehkki ipponit polnud, anti vastasele siiski puhas võit ning see tähendas Viljandi võistkonnale kolmandat kohta.

Kõige nooremas rühmas, 2001. aastal ja hiljem sündinud laste seas sai Taifu kaks esikohta. Alla 30kilostest tuli võitjaks Egert-Ervin Messek ja alla 33kilostest Tormi Tasane. Samas kaalus olid Merko

Aasaleht ja Ats Põldmaa viiendad.

1999. ja 2000. aastal sündinutest tuli alla 36kiloste tütarlaste seas kuldmedalile Rebeca-Lotta Aasmäe, kes pidas neli väga rasket kohtumist. Kui Eesti turniiridel on tavaline, et ta on teistest tublisti pikem, siis Poolas olid vastased sama pikad ja väga sitked. Edu tõid viljandlannale kogemused ja füüsiline vastupidavus.

Avakohtumise võiduheite tegi ta kaks sekundit enne lõppu. Kohaliku neiuga peetud veerandfinaal läks lisaajale, kus Rebeca oli vastasest selgelt parem. Poolfinaal Sloveenia neiuga oli esialgu samuti tasavägine. Finaalis läks Rebeca kokku Gdanski klubi liikme Anna Kaminskaga.

Rebeca-Lotta Aasmäe suutis selle kohtumise võita väga ilusa heitega. Eesti meistri tiitel oli talle kevadel tulnud märksa väiksema vaevaga.

Kehakaalus alla 33 kilo sai pronksi Äli Agnes Järve. Ka selles kaalus oli enamik tüdrukuid pikka kasvu ja Älil oli esialgu raske, kuid sellegipoolest sai ta neist oma lemmiktehnikaga jagu.

Poolfinaalis pidi ta paraku alla vanduma ukrainlannale Darja Bilodidile, kes tuli võitjaks. Samas kaalus jõudis tabeli teiselt poolelt üllatuslikult finaali meie teine esindaja Maria Ahman. Paraku ei suutnud temagi ukrainlanna võiduteed pidurda ja piirdus seega hõbemedaliga.

Neidude kehakaalus 44 kilogrammi sai pronksmedali Debora Lehtsalu.

Alla 54kiloste kaalus tuli pronksile Catherine Raudvere. Tema eelringi kohtumised olid olnud edukad, kuid poolfinaalis ei suutnud ta kohaneda sloveenlanna vasakpoolse võitlusstiiliga.

Sama vanuserühma poisid said parima tulemuse 55kiloste kehakaalus, kus Rait Väiko pidas finaalis väga hea kohtumise slovakk Ante Vuresiga. Too maadles targalt, läks punktiga ette, keskendus kaitsele ja kontreerivatele heidetele ning tuli võitjaks.

Kehakaalus 48 kilogrammi pälvis pronksi Peeter Vettik. Poiste raskekaalus võitles tublilt Joosep Voll, kes sai samuti pronksmedali.

Kõige vanemad olid edukaimad

Väga hästi läks Viljandi klubil vanuserühmas, kus maadlesid aastatel 1997 ja 1998 sündinud noored. Selles klassis sai Taifu kolm kulda, ühe hõbeda ja kolm pronksi.

Kehakaalus kuni 55 kilogrammi pidas Aivar Russki võistkonna võistlusega kokku üheksa kohtumist ja võitis need kõik puhtalt, ipponiga. Turniiritabeli teiselt poolelt tuli talle finaalivastaseks klubikaaslane Tristen Vardja. Sõpradevahelises kohtumises ei jätnud Aivar siiski midagi saatuse hooleks, vaid tegi vahekorrad kiiresti selgeks ja jättis Tristenile hõbemedali. Janar Jerofejev oli samas kaalus viies.

Kehakaalus 60 kilogrammi näitas omaette klassi Tanner Saar. Ka tema pidas üheksa kohtumist ja kõik lõppesid kindla võiduga. Poolfinaalis vigastas Tanner parema käe pöialt, kuid alistas kägistusvõttega finaalis just selle käega Poola klubi Judo Wolbrom esindaja Szymon Zuberi.

Tannerit on alati iseloomustanud töötahe ja võitlejahing. Seniste tulemuste põhjal on ta uuest õppeaastast valitud Audentese IX klassi ja asub treenima Eesti koondise peatreeneri Aavo Põhjala juures. Tavaliselt võetakse Audentesesse vastu X klassi, kuid Tanner kutsuti sinna juba varem.

66kiloste kehakaalus esines võimsalt Martin Astudnev. Ükski tema kohtumine ei kestnud normaalaja lõpuni, sest kindel võit tuli juba varem.

Noormeeste kehakaalus 73 kilogrammi sai pronksmedali Aaro Abolkaln. 44kilostest neidudest pälvis pronksi Kaisa Kuusksalu. Sedasama karva medali võitles 48kiloste kehakaalus välja Pille-Riin Lahesalu.

52kiloste neidude seas tuli viiendaks Kristel Naelso ning 40kilostest tüdrukutest lõpetas turniiri neljandana Regiina Kappet. Sama tulemuse pälvis kehakaalus 63 kilo Liisi Voll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles