Võõrustajaid napib

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üha enam välismaa keskkooliõpilasi soovib veeta õppeaasta Eestis ning laieneb ka nende päritolumaade ring, kuid suureneva hulga välisõpilaste vastuvõtmiseks ei piisa vahetusperedest.

Just nii näitab mittetulundusliku õpilasvahetuse organisatsiooni Youth For Understanding (YFU) kogemus.

Kui 1999. aastal tõi mittetulunduslik organisatsioon YFU Eestisse kolm vahetusõpilast, siis 2010. aastal juba 34 õpilast.

YFU Eesti tegevdirektori Oliver Kontrami sõnul on selle põhjus ühest küljest kõnealuse organisatsiooni inimeste hea töö, teisalt mängib aga rolli Eesti suurem esiletõus maailmas kui positiivse muutusega sihtkoht.

Välisõpilaste huvi oli Eesti vastu ka järgmiseks õppeaastaks suur, kuid vahetusperede puuduse tõttu oli võimalik rahuldada vaid 31 välismaa noore taotlus.

Samuti suureneb Eesti keskkooliõpilaste seas huvi välismaale mineku vastu, kuid viimastel aastatel on piiranud seda keerulised majandusolud. Sellegipoolest lähetab YFU juba eeloleval talvel Eestist välismaale õppima 1000 noort.

YFU Eesti vabatahtlik Leida Madalik, kelle pere on vahetusperena võõrustanud kahte välismaalt pärit keskkoolinoort, tunnistas, et vahetusõpilasele oma koduukse avamine tundus talle esialgu tõepoolest veidi kentsakas. Lõpuks sai aga otsustavaks tahe end rutiinist välja rebida ning proovile panna.

«Peagi mõistsime, et koduukse praotamisega avanes ka süda. Meil ei olnud kodus aastaks jäänud külaline, vaid oma laps.»

Leida sõnul võitis nende pere vahetusõpilase võtmisest palju: kuigi välismaalased õppisid imekiiresti ära kohaliku keele, said eestlased praktiseerida oma võõrkeelte oskust. Samuti õppisid nad tundma teise maa köögikunsti.

Kogemus andis võimaluse märgata eestlaseks olemise eeliseid. «Näiteks brasiilia laps ei olnud kordagi elus näinud lund. Seda esimest korda nähes krabas ta kaamera ja jooksis välja pildistama,» muljetas naine.

Leida pere on saanud tänu vahetuspereks hakkamisele juurde hulgaliselt uusi tuttavaid ja sõpru nii Eestist kui välismaalt.

VÕIMALUS

• Need, kes soovivad hakata vahetuspereks mõnele uueks õppeaastaks Eestisse saabuvale vahetusõpilasele, leiavad selle kohta lisainformatsiooni YFU kodulehelt aadressil http://www.yfu.ee/vahetuspere/.
Allikas: YFU

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles