Arvukus väheneb

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zooloog Uudo Timmi arvates oleks Eestis vaja siile rohkem uurida, sest nende arvukus on paarikümne aasta jooksul kõvasti langenud.

Siilide hulga vähenemise põhjuseid võib Timmi sõnul olla mitu. Esiteks on liiklus tihedamaks läinud ja paljud loomad saavad hukka autorataste all. Teiseks on tublisti muutunud aiakultuur ning üha vähem leidub kõrget heina, oksahunnikuid ja muid varjekohti, kus okaskerad end päeva ajal peita või talve üle elada saaksid. Kolmandaks kasutatakse tänapäeval aedades palju kemikaale, mida siilid võivad kahjurputukaid hävitades sisse süüa.

Mõne allika väitel võib siilidele halvemal juhul saatuslikuks saada ka piim, mida inimesed heast tahtest pakuvad. Nimelt ei suuda loomakesed seda hästi seedida, nagu ka leiba, ja neil tekib kõhulahtisus. Seepärast soovitatakse siilisõpradel toita okaskerasid hoopis maitsestamata liha- või kalajäänustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles