Korravalvurid on suvisteks festivalideks valmistunud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki kolm suurfestivali toovad Viljandisse üle 30 000 muusikasõbra, ei pelga politseinikud, et linnas võiks kord käest minna.
Ehkki kolm suurfestivali toovad Viljandisse üle 30 000 muusikasõbra, ei pelga politseinikud, et linnas võiks kord käest minna. Foto: Liis Saar

Juulikuus on Viljandis üksteise järel kolm suurt muusikafestivali, mis toovad linna kümneid tuhandeid peolisi. Politseile ja linnavalitsusele see suurt peavalu ei valmista.

Esimene juulikuine suursündmus on järgmisel nädalavahetusel, mil Järveotsa vallutab esimest korda aset leidev «Retrofest». Selle korraldaja Heiko Merikan prognoosis, et peole tulijate arv võib küündida suisa kümne tuhandeni.

«Eks see ennustamine ole keeruline, aga arvan, et sügisel aluseks võetud prognoos täitub kindlasti. Eelmüüki vaadates arvan, et 10 000 inimest kahe festivalipäeva peale kokku on suhteliselt reaalne,» lausus Merikan.

Arv ei kasva

Loomulikult sõltub lõplik publiku hulk tema sõnul ilmast, emotsioonidest ja viimase hetke otsustest. «Kui kõik asjaolud kenasti kokku jooksevad, ei tohiks probleeme olla,» lisas korraldaja.

«Retrofestile» järgneb kolmepäevane veidi raskema muusika festival «Rock Ramp», mille külaliste arv jääb korraldaja Juhan Nöpsi arvates tavapärase 3500 kanti. Tema sõnul on piletite eelmüük läinud tänavu paremini ja publiku huvi tundub suur, kuid pole põhjust loota, et rokkmuusika austajaid varasemaga võrreldes tunduvalt rohkem koguneks.

Publiku arvu kasvu ei oota ka juuli lõpul aset leidva 19. Viljandi pärimusmuusika festivali pressipealik Rannar Raba. «Meie viimase kümmekonna aasta publiku arv on olnud üsnagi ühesugune ja pole mingit alust arvata, et tuleks hüppeline kasv,» nentis Raba ja lisas, et oodata pole ka huviliste arvu vähenemist. Viimastel aastatel on ostetud 20 000 piletit ja passi.

Rannar Raba sõnul on suurfestivali korraldajad teinud koostööd linnavalitsusega, et tagada turvalisus ja üheskoos hoolitseda linnaruumi säästmise eest.

Tuuakse lisajõude

Viljandi politseijaoskonna patrullteenistuse juht Riho Rei rääkis, et esimese kahe suur­ürituse ajal on tööl abipolitseinikud, kes aitavad peolistel silma peal hoida. Et pärimusmuusika festival kestab teistest kauem ja publiku hulk on väga suur, kutsutakse selle ajaks abivägesid  Tallinnast.

Kõrgendatud valmisolekust hoolimata Rei festivalide pärast eriti ei muretse. «Teeme oma plaanid ja sätime oma jõud nii nagu vaja. Võib-olla «Rock Ramp» teeb rohkem muret, kuid eelmised aastad on näidanud, et suuri korrarikkumisi seal toime ei panda. Tegemist on suhteliselt rahumeelsete muusikasõpradega, kes püsivad valdavalt ürituse territooriumil,» kommenteeris ta.

Rei sõnul tuleb ette korrarikkumisi, mis on seotud ülearuse alkoholi tarvitamisega, ning ta paneb kõigile pidutsejatele südamele, et nood alkoholiga piiri peaksid ja ka oma sõpradel silma peal hoiaksid.

Viljandi linnavalitsuse välissuhete spetsialisti Egle Leisneri sõnul teeb linn festivalide korraldajate ja heakorra eest vastutavate firmadega tihedat koostööd. Iga üritus nõuab ettevalmistusi, mis valdavalt hõlmavad prügimajandust, liikluskorraldust ja turvalisuse tagamist.

«Soovime, et Viljandi elanikud ja külalised saaksid nautida korras ja puhast linna ning siinseid festivale, aga selleks tuleb enne palju tööd teha,» sõnas Leisner. Tema kinnitust mööda pannakse festivalide korraldamise lube välja andes organiseerijatele südamele, et nood peaksid silmas üldist heakorda.

«Suured festivalid võivad endaga kaasa tuua küll väiksemaid ja suuremaid probleeme, kuid üldises plaanis arvame, et festivalidest on linnale palju kasu. Nende positiivne külg kaalub sageli probeemid üle,» lausus Leisner.

Tema sõnul tuleb arvesse võtta, et eelolevatel nädalavahetustel on linnas tavapärasest rohkem rahvast, ning omade ja külaliste vastu peaks olema sõbralik.

«Retrofest» on 15. ja 16. juulil Järveotsal ning «Rock Ramp» 21.—23. juulini Tehases ja lossimägede kahel laval. 19. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 28.—31. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles