Jooksu võit jäi kohalikule mehele

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivo Subi
Rivo Subi Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval kogunes Viljandisse Vabaduse platsile poolsada jooksjat, et meenutada endisaegset olümpiamedalisti Jüri Lossmani ja joosta tema mälestuseks.

Mälestusjooksu programmis on kolm distantsi ning peamine neist on poolmaraton, mille tänavu võitis kohalik jooksja Rivo Subi ajaga 1.16,13. Viljandimaa Staieri klubisse kuuluvale Subile oli see esimene võit sellel üritusel.

1924. aasta olümpiamängudelt maratonijooksus hõbemedali toonud Jüri Lossmani mälestusjooks algas keskpäeval Vabaduse platsil tillujooksuga ning viie minuti pärast järgnes ühisstart nii 4,2, 10,5 kui 21,1 kilomeetri pikkusele distantsile. Kõik kavas olnud võistlusmaad on tuletatud maratoni pikkusest.

Kõige lühem distants on mõeldud noortele ning selle võitis 16aastaste poiste seas Hans Erik Atonen ja 14aastaste poiste arvestuses Kuldar Asu.

10,5kilomeetrisel maal võistlesid veteranid ja naised ning esimesena oli finišis 50aastaste meeste klassis osalenud Riho Ment. Naistest võitis teisena lõpetanud Anneli Vaher.

Poolmaratoni lõpetas 18 jooksjat ning võitjale Riho Subile järgnes pärnakas Regert Roomet, kes kaotas Subile ligi kolm minutit. Kolmanda koha sai samuti Staieri jooksja Andi Linn.

Korraldaja Ants Kuusik pole oma sõnul kunagi üritanud kujundada Jüri Lossmani jooksu massiürituseks. «Eks see distants ole rahvajooksjale liiga pikk,» tunnistas ta. Mõni aasta tagasi pakkusid korraldajad välja võimaluse, et mehed võivad läbida ka 10,5 kilomeetri pikkuse maa, kuid see ei toonud märkimisväärset osalejate lisa.

Seejärel naasid nad vana korra juurde, mis tähendab, et mehed jooksevad poolmaratoni ning lühemad distantsid on vastavalt vanusele naistele, noortele ja veteranidele.

Ants Kuusiku meelest on Lossmani jooksu vaja eeskätt selleks, et rikastada Viljandimaa enda jooksjate suve. «Meil on maakonnas oma maraton, poolmaraton ja mitu lühemat jooksu,» hindas ta. Kuusik lubas, et korraldab Lossmani jooksu edaspidigi ning jätkuvad ka Viljandi staadionil peetavad seeriajooksud, millel on samuti iga kuu vähemalt paarkümmend osalejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles