Välismaa uudised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani taastas piirikontrolli

Taani asus teisipäeval taastama kontrolli piiridel, tuues ebaseaduslike kaupade ja narkootikumide sisseveo tõkestamiseks piiripunktidesse tolliametnikke juurde.
See on tekitanud pahameelt Saksamaal ja teravat kriitikat kogu Euroopa Liidus, vallandades debati liikumisvabaduse üle Schengeni ruumis.

Taani paremtsentristlik võimukoalitsioon nõustus sel aastal eesseisvaid valimisi silmas pidades immi­gratsioonivastase Taani Rahvapartei nõudega tugevdada piirikontrolli, et hoida «jõhkrat kuritegevust» Taanist eemal.

Euroopa Komisjon hoiatas Taanit Euroopa 25 riigis viisavaba liikumist võimaldava Schengeni leppe rikkumise eest. Teravalt kritiseeris otsust ka naaberriik Saksamaa.
Taani valitsus on vastu väitnud, et tal on õigus tugevdada tollikontrolli, takistamaks ebaseaduslike kaupade, nagu relvade ja narkootikumide riiki jõudmist ning inimkaubandust.

Valitsuse sõnul viiakse tolli volitused naaberriikide Saksamaa ja Rootsi omadega võrdsele tasemele, põhjalikum kontroll ei takista liiklust ega tähenda passikontrolli taastamist. Taani tolliametnikud teevad kontrolli pisteliselt nagu varemgi ning kõiki piiri ületavaid autosid ja ronge üle vaatama ei hakka, kinnitab valitsus.

Teisipäeval asub tööle 50 uut tolliametnikku, neist 30 Taani ja Saksamaa piiril, kümme Saksamaalt saabuvate praamide terminalides ning teist sama palju Taanit Rootsiga ühendaval Öresundi sillal ja Helsingori praamisadamas.
 

Tansaania hakkab kaitsealal kaevandama

Tansaanias hakatakse Aafrika suuruselt teisel, UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluval Selousi looduskaitsealal uraani kaevandama, teatas eile riigi energiaminister.
Austraalia ettevõte Mantra Resources alustab kaevandamist tuleval aastal 54 600 ruutkilomeetri suuruse looduskaitseala lõunaosas, kus väidetavalt on maa sees 24,4 miljonit kilogrammi uraanivarusid.

Eelmisel nädalal teatas minister, et riik kavatseb ehitada sõidutee läbi Serengeti rahvuspargi, kuigi UNESCO väitel on see projekt peatatud.

Looduskaitsjate arvates ohustaks plaanitav sõidutee pargi metsikut loodust ning häiriks miljonite gnuude ja sebrade migratsiooni Serengetist Maasai Mara rahvusparki naaberriigis Keenias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles